vrijdag 21 januari 2011

Taakstraf

Soms begrijp ik het ook even niet. Ik ben vóór een onafhankelijke rechterlijke macht. Ik ben vóór taakstraffen, omdat in het algemeen mensen van gevangenisstraf niet echt veel beter worden en soms zelfs slechter. Dus als een vergrijp of misdaad nu ook weer niet al te ernstig is, moet je iemand niet naar de gevangenis sturen. De rechter mag ook rekening houden met 'verzachtende omstandigheden. Maar ik vind ook dat naarmate het delict ernstiger is de straf zwaarder mag zijn en dat er in de straf een wraakelement mag zitten.

In Het PAROOL las ik dat een vierendertigjarige man die seks had gehad met een dertienjarig meisje tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Wat waren de omstandigheden?
a. Het meisje had zich bij contact via het internet voorgedaan als 23-jarige kapster.
b. Het sekscontact vond plaats in een paskamer van V&D.
c. Van geweld of dwang was geen sprake;
d. De man had toegegeven dat hij wist dat ze geen 23 was. Dat had het meisje ook toegegeven. "Hij heeft immers zelf aangegeven dat hij zag dat de borsten van het meisje nog niet volgroeid waren."
e. Het meisje lag toch al met zichzelf in de knoop.
f. De man had geen pedofiele neigingen. Wel was de man 'enigszins ontoerekeningsvatbaar' vanwege een persoonlijkheidsstoornis met 'kenmerken van onrijpheid en impulsiviteit.
Zijn dat verzachtende omstandigheden? Ik zal het voorzichtig zeggen: als Officier van Justitie zou ik in hoger beroep gaan. Ik zou ook wat meer willen weten over de gezinsomstandigheden van dat meisje dat inmiddels in een opvanghuis woont.
x