maandag 19 december 2016

OVERSCHAT

Kerst is, wat mij betreft, het meest overschatte feest ter wereld. We hebben dit jaar weer zo'n type Kerst, waaraan ik in mijn jeugd een forse hekel had, namelijk twee Kerstdagen gevolgd door of voorafgegaan door een zondag. Dat betekende namelijk vijf keer naar de kerk in drie dagen: twee keer op Eerste Kerstdag en zondag en één keer op Tweede Kerstdag. En preken, dus kerkdiensten, duurden toen behoorlijk lang. Met Kerst moest er ook nog eens meer gezongen worden, de bekende kerstliederen.

Los van het religieuze aspect, was er oon nog het aspect van de 'gezelligheid'. Ik ben geen gezelligheidsmens. Let wel: er zijn voldoende mensen met wie ik graag een avond, dag of meerdere dagen doorbreng, maar de gezelligheid die zo kenmerkend is voor het einde van het jaar kan me gestolen worden.

Die gezelligheid wordt velen, vooral alleenstaande ouderen opgedrongen, waardoor ze zich extra eenzaam voelen met de Kerstdagen. Dan zijn er altijd weer mensen/organisaties die daar iets gaan doen. Omroep MAX (Maakt Mogelijk!) regelt een kerstdiner voor oudjes met BN'ers, ruim vóór de Kerst, zodat het tijdens de Kerstdagen - als die oudjes alleen thuis zitten - kan worden uitgezonden.

Het PAROOL  maakte melding van een Kestconcert voor ouderen in het Concergebouw. georganiseerd door Amstelring. Dat is, ik citeer hun website, "de organisatie voor zorg aan huis, verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Amsterdam en de regio Amstelland De Meerlanden. U kunt bij Amstelring terecht voor verpleging, verzorging, behandeling, dagbesteding en diensten aan huis." Dat concert is al geweest, de Kerstdagen moeten nog komen.

Het artikel schrijft weinig over de ervaringen van de ouderen en vooral over de vrijwilligers die bij de organisatie en uitvoering waren betrokken. Gijs (de verslaggever) was ontroerd. Fijn voor Gijs. Voor mij hoeft het niet, maar zou eens iemand, of een organisatie, kunnen regelen, dat die eenzame oudjes tijdens de Kerstdagen ergens heen kunnen?

UPDATE  (8:12 uur)

Oeps! Dat zag ik dus even verkeerd. Kerst valt dit jaar op zondag en maandag, zie ik net.