zondag 17 juni 2018

VOETBAL

Gisteren schreef ik het nog:"Ik vind voetballen in principe best een aardige sport om naar te kijken". Ik weet ook wel dat er veel Nederlanders zijn die helemaal gek worden als er zoiets als een EK of WK gehouden wordt en dat ze elke wedstrijd willen zien. Maar er zijn ook nog best veel Nederlanders die niet elke wedstrijd - of geen enkele wedstrijd - hoeven te zien. Waarom wordt er dan, voor de totale duur van het WK, elke dag van 13:00 uur tot middernacht op NPO1 uitsluitend aandacht besteed aan voetbal? Oké, aan schaatsen, 'mijn' sport, wordt ook veel aandacht besteed, maar zo'n toernooi duurt hooguit drie dagen. Van de Tour de France, toch ook een redelijk populair gebeuren, worden slechts enkele etappes integraal uitgezonden. Voor de rest moeten we het met samenvattingen doen.

Laten we eerlijk zijn: zijn alle tot nu gespeelde wedstrijden werkelijk van zo'n hoog niveau geweest  dat de echte liefhebber die voor geen geld gemist zou willen hebben? Dat geloof je toch zelf niet?

Ik heb geen enkele wedstrijd van begin tot eind gezien. Ik zie af een toe een klein stukje. Na afloop van een ander programma waar ik naar gekeken heb, zap ik wel eens naar NPO1 en zie dan de laatste 10 of 15 minuten van een wedstrijd. Tot nu toe heb ik uit de commentaren na afloop (van kenners) begrepen dat het niet altijd kwalitatief geweldig voetbal was, QED.

Nog zoiets geks: 'wij' doen niet mee aan het WK, maar je schijnt niet goed te kunnen kijken als je niet (plaatsvervangend) vóór een van de deelnemende landen bent. Willem-Alexander is voor Argentinië, omdat hij dat met Máxima heeft afgesproken. Meer Nederlanders zijn voor België, want dat zijn onze buren. Wat minder zijn voor Marokko, wat daar spelen een aantal Nederlanders mee. Vraagje:Wil jij meer of minder Nederlanders in het Marokkaanse elftal?