zaterdag 7 februari 2015

GESTOORD

Al weer een paar jaar geleden schreef ik op mijn website over e-books. Aan het einde schreef ik: "Komt het nog eens zo ver dat ik een e-reader aanschaf? Ik betwijfel het." Maar toch: inmiddels beschik ik al enkele weken over een e-reader en daarop staan nu enkele e-books.

Op mijn website schreef ik: "Als ik er goed over nadenk vind ik de term 'e-book' verkeerd. De term 'boek' zou ik willen reserveren voor de samenbundeling van bedrukt papier. Op een e-reader lees je e-tekst (of e-text als het in het Engels moet)."

Het handige van een e-reader is natuurlijk dat je probleemloos een kleine bibliotheek met je mee kunt nemen, die nauwelijks plaats inneemt. Ik neem altijd iets te lezen mee, als ik mij met het openbaar vervoer naar elders begeef. Ik koop niet altijd pockets of paperbacks, maar ook wel eens een gebonden boek; gewoon omdat ik dat mooi vind. Maar een gebonden boek laat zich niet meevoeren in mijn handtasje, waarin ik ook al mijn iPad meevoer.

Onlangs schafte ik de gebonden editie aan van 'The Story of the Jews' van Simon Schama, van wie ik al diverse andere boeken bezit.  Het is een zogenoemd 'kloek deel' van 500 pagina's. Omdat ik het (ook) graag in de trein lees, heb ik bij bol.com ook de digitale versie van dit boek aangeschaft.

Ben ik een beetje gestoord? Vast wel, maar het lijkt me ongevaarlijk. Ik overweeg nu de 'Decamerone' van Giovanni Boccaccio als e-tekst aan te schaffen. Een verzameling van 100 korte verhalen over 822 pagina's, geschreven in de veertiende eeuw.