woensdag 9 augustus 2017

BAKKEN


Koken doe ik al jaren. Mijn lieve Boukje had een hekel aan koken en deed het dan ook vrijwel nooit. Ik had een hekel aan afwassen en deed dat net zo vaak als Boukje kookte. Bakken (van koekjes en taarten) heb ik nooit gedaan, maar ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die dat een leuke bezigheid vinden.

Wat ik niet begrijp is dat er veel mensen zijn die het leuk vinden om naar mensen te kijken die aan het bakken zijn. Oké, er wordt een wedstrijd van gemaakt, waarvan de titel ons wil doen geloven dat "Heel Holland Bakt". Elke week valt er een deelnemer af, als ik het goed begrijp en dat zal het dan wel spannend maken. En als het dan één keer in de week plaatsgrijpt, kan ik er vrede mee hebben dat er zendtijd aan besteed wordt.

Maar is het nou echt nodig om elke dag te laten zien hoe Engelsen taarten en andere dingen bakken. The Great British Bake Off ("De zoektocht naar Engelands meest getalenteerde thuisbakker.") gaat zes weken duren en zal vrijwel naadloos aansluiten op al weer het vijfde seizoen van 'Heel Holland Bakt'. "De 10 gepassioneerde amateurbakkers staan dit jaar in een kleurrijke en oer-Hollandse baktent."

Wat is er zo oer-Hollands aan die tent? Zijn die Engelse bakkers niet gepassioneerd en zijn de Nederlandse bakkers niet getalenteerd? Wie bedenkt die teksten? Waarschijnlijk Jan Slagter zelf, want die doet zo'n beetje alles bij Max.