zaterdag 18 februari 2012

Stabiel

Naar het zich laat aanzien zal er de komende dagen over de toestand van Johan Friso weinig meer te vertellen zijn dan dat die stabiel slecht is. Bij de tv kunnen ze daar niets mee, want 'stabiel' is geen nieuws. Maar de gebeurtenis kan niet onbesproken blijven en dus wordt er van alles bij gehaald. Of er worden allerlei mensen bij gehaald die, vanuit hun perspectief, hun licht laten schijnen over de gebeurtenis. Toen ik gisteravond laat thuiskwam en nog een drankje dronk, keek ik ook even naar de herhaling van 'Pauw & Witteman, dat uiteraard maar één onderwerp had dat besproken werd door o.a. skiërs, een trauma-arts, een royaltywatcher en een historicus, geloof ik.

Welke Nederlander is er eigenlijk in geïnteresseerd via welke route de broers van Johan Friso naar Lech  gereisd zijn/ (Via het Zwitserse Sankt Gallen.) Wie maakt het wat uit wie de officiële voorlichting doet: de premier of de Rijksvoorlichtingsdienst? Ik hoorde iemand zeggen dat Mark Rutte de aangewezen persoon is om de koninklijke familie te vertellen dat het ganse volk meeleeft. Ik leef helemaal niet mee. Ik ga het hele weekend naar schaatsen kijken. Ik ken die familie alleen van naam en gezicht, maar verder heb ik niets met ze. Er komen meer Nederlanders om in besneeuwde bergen. Die zijn alleen nieuws als het er een paar tegelijk zijn. Grote kans dat erbij gezegd wordt dat ze dan maar niet buiten de piste hadden moeten skiën.

Ik heb nog een hint voor de tv-makers: welke leden van de families Oranje en Oranje-Nassau zijn eerder door een ongeluk om het leven gekomen? Uit mijn hoofd weet ik er twee: stadhouder Willem III (van zijn paard gevallen) en stadhouder Johan Willem Friso (verdronken bij Moerdijk). De eerste is geen voorvader van Johan Friso, de tweede wel. (Het huis van Oranje eindigde bij Willem III.) Is het iedereen al voldoende duidelijk dat Johan Friso wel lid is van de Koninklijke Familie, maar niet van het Koninklijk Huis en wat het verschil precies is. Zo kunnen ze er vast nog wel meer gerelateerde onderwerpen bij harken. Is de skileraar van Johan Friso al opgespoord voor een interview? Zou eigenlijk iedere skiër zo'n gps-dingetje bij zich moeten hebben om snel opgespoord te kunnen worden? Moeten er hekken langs skipistes komen, zodat daarvan niet afgeweken kan worden? Zijn er al voldoende inwoners van Lech geïnterviewd? Heeft iemand al eens eerder een lid van de koninklijke familie zien vallen?

Erg benieuwd ben ik niet, maar ik wacht wel tot er weer echt nieuws is.
x