zaterdag 4 juli 2009

Salarisverhoging

De Amerikaanse bank Citigroup heeft al iets gevonden op de maatregel van president Obama de extreme bonussen aan banden te leggen, las ik in de Volkskrant. De bank heeft gewoon de salarissen van 'sleutelfunctionarissen' met 50% verhoogd.

Voorlopig zullen de Nederlandse banken ook geen bonussen meer mogen gebruiken om de door hun gewenste sleutelfunctionarissen in te huren. Maar ja, waar halen ze dan de goede mensen vandaan? Om te voorkomen dat die allemaal als een speer naar Amerika vertrekken, moet je hier ook iets aan de salarissen doen, toch?

In 'De Zomer Draait Door' van afgelopen donderdag ging het weer eens over de salarissen van tv-presentatoren. Te gast was Patrick Lodiers. Hij is voorzitter van BNN, waarvoor hij in 2008 63.000 euro ontving. Hij is daarnaast presentator. Daarvoor ontving hij 260.000 euro. Hij vertelde in DZDD dat we niet moesten vergeten dat daar ook de pensioenafdracht en de bijtelling voor zijn leaseauto bij zaten. Dus hoeveel zit hij nou eigenlijk boven de Balkenendenorm?

Ik kijk zelden naar BNN, dus over de kwaliteit van Patrick als presentator kan ik niets zeggen. Ik weet wel dat hij niet de meestverdienende presentator is. Vergeleken met Paul Witteman, Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk, die alle drie voor de 'arbeidersomroep' werken, wordt hij eigenlijk afgescheept met een schijntje. Paul, Jeroen en Matthijs heb ik wel aardig wat keren gezien. Laten we maar zeggen dat mijn oordeel over hun kwaliteiten wisselend is en niet maatgevend.

Je kunt over Balkenende en zijn kwaliteiten denken wat je wilt, maar niemand zal beweren dat hij een eenvoudig baantje heeft, waar hij zich met een Jantje van Leiden afmaakt. Het zou wel eens aardig zijn om functieanalyse toe te passen bij het werk van Balkendende en Witteman c.s. Wat voor salaris zou Witteman krijgen als we met de uitkomsten van die analyse rekening zouden houden?