vrijdag 21 februari 2014

Chauvinisme

Voor een beetje Nederlandse nationaalchauvinist zijn het geweldige tijden. De ene dag na de andere winnen 'we' Olympische medailles, soms wel drie op een dag. 'We' zijn vreselijk trots als we het Wilhelmus horen en onze nationale driekleur omhoog zien gaan. Erica Terpstra wordt naar Studio Sportwinter gesleept om nog eens op haar onnavolgbare wijze te benadrukken dat 'we' kanjers zijn.En laat niemand het durven onze warme gevoelens te verkoelen.

De Amerikaanse journalist Matt Futterman plaatste in de Washington Post wat kritische kanttekeningen bij de Nederlandse dominantie op schaatsgebied. Hij had er daarbij niet op gerekend dat sommige Nederlandse schaatsfans niet alleen Engels, maar zelfs de Washington Post lezen. En die pikten zijn kritiek niet: Futterman kreeg vanuit Nederland de nodige 'hatemail' over zich heen. Bijvoorbeeld: "Hello crying baby…Come to Holland/Netherlands then I will give you my 50-year-old Dutch fists on your ugly face."

Ik heb er, ook op deze plek, nooit een geheim van gemaakt dat ik een liefhebber van schaatsen ben. Maar niet alleen van Nederlands schaatsen. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat 'we' bij de Olympische Winterspelen van 1984 in Sarajevo geen enkele medaille behaalden. Maar er werden wel historische 5.000 en 10.000 m geschaatst door de Zweed Gustafson en de Rus Malkov. Gustafson was op de 5.000 m 2 honderdste seconden sneller dan Malkov, die op zijn beurt op de 10.000 m 5 honderdste seconden sneller was dan Gustafson. Als in Sotsji de Noren en Skobrev wel aan de 10.000 m hadden meegedaan, hadden ze best nog brons kunnen winnen, want zo sterk was de tijd van Bob de Jong (13:07.19) nu ook weer niet, waarmee ik overigens niets wil afdoen van de prestatie van Bob.

Het zou zomaar kunnen dat 'we' morgen nog twee gouden medailles binnen slepen, bij de ploegenachtervolging. Ik ben daar niet zo'n liefhebber van. Die ploegenachtervolging is ooit bedacht om het schaatsen populairder te maken, ook voor niet-Nederlanders. Dan zien ze mensen tegen elkaar, i.p.v. tegen de klok schaatsen. Ik zal er waarschijnlijk wel naar kijken, maar ik blijf dat ouderwetse schaatsen over de vier klassieke afstanden mooier en spannender vinden, wie er ook wint.  
x