dinsdag 5 juni 2012

Wonder

SBS verkeert in zwaar weer: kijkcijfers lopen al maandenlang terug en nieuwe programma's waren de afgelopen tijd vaker een flop dan een succes, schrijft Trouw. Ja, wat doe je dan? Je kunt er een nieuwe soap tegenaan gooien. Het aantal onderwerpen voor een 'realityshow' is vast ook nog niet uitgeput: 'Bij Miep thuis' lijkt me wel wat. Miep is dan een vrouw die in deze moeilijke tijden wat centjes bij tracht te verdienen, door in eigen huis mannen te 'verwennen'. Maar een wedstrijd doet het ook altijd goed: 'Dus jij wilt een succesprogramma maken?'

Bij SBS volgen ze niet de platgetreden paden: Wonderdoeners mogen zich de komende weken melden bij SBS 6: de commerciële omroep wil in het najaar een spelshow maken over 'onverklaarbare wonderen'. De meest bijzondere inzending wint een miljoen euro. De taalkundige in mij zegt dat 'onverklaarbaar wonder' een pleonasme is. Als iets verklaard kan worden is het geen wonder, dus een wonder is per definitie onverklaarbaar.

Eigenlijk lijkt me dit meer een programma voor de EO: er worden immers wekelijks talloze bijeenkomsten gehouden waar mensen worden genezen van een ongeneeslijke kwaal door hun probleem aan God voor te leggen en dat is toch steeds weer een wonder boven wonder. Met een dagje filmen in Lourdes heb je al een reeks wonderen op een rij. Maar dat is allemaal ouwe koek, dus daar zal SBS zich niet aan wagen. En medische programma's hebben we al genoeg.

Waar haalt SBS zijn wonderen dan vandaan? Mensen die contact met overledenen kunnen maken hebben we ook al vaker gezien. Persoonlijk vind ik het al een wonder dat er mensen zijn die contact hebben met een levende Wilders. Probeer daar maar eens een wetenschappelijke verklaring voor te vinden.


De promovideo van het nieuwe programma-idee oogstte ironische reacties op Twitter; SBS zou nu letterlijk hopen op een wonder. 'Een leuke woordspeling', vindt de woordvoerdster. Onzin natuurlijk: als je ziet wat voor flauwekul tot succesprogramma gemaakt kan worden, sta je nergens meer verbaasd over. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.
x