dinsdag 3 augustus 2010

Voorbeeld

In Denemarken doen ze het al negen jaar met een minderheidsregering die gedoogsteun krijgt van een PVV-achtige partij. Kunnen we daar een voorbeeld aan nemen? Met andere woorden: het zou allemaal best eens mee kunnen vallen met de slechte invloed van de PVV? Ik weet het niet.

In mijn tijd hebben we hier nog nooit een minderheidskabinet gehad, afgezien van korte perioden na een kabinetscrisis, zoals we nu hebben. Dat waren dus demissionaire (romp)kabinetten. Op zich vind ik een minderheidskabinet helemaal niet zo verkeerd: omdat zo'n kabinet naar wisselende meerderheden moet zoeken, kan van tijd tot tijd iedere partij met een redelijke aantal vertegenwoordigers in het parlement wel een keer (gedeeltelijk) haar gelijk krijgen. Iedereen blij, toch?

Maar net als in Nederland is er in Denemarken maar één partij die gedoogt. Trouw schrijft daar o.a. dit over: De basisovereenkomst is dat de Deense regering allereerst een meerderheid opzoekt met de Deense Volkspartij DF. (...) Elk najaar maakt de regering afspraken met de Deense Volkspartij (DF) volgens het principe 'voor wat hoort wat'. Tijdens het overleg over de begroting, waarin DF ook partner is, worden algemene afspraken voor het komende regeringsjaar gemaakt. In ruil voor brede gedoogsteun, krijgt DF haar zin op het gebied van immigratie-, integratie- en asielbeleid en op het gebied van ouderenzorg, de andere speerpunt van de partij. In feite is die DF een gewone regeringspartij, maar ze levert geen ministers, maar Trouw schrijft ook: De Deense Volkspartij is geen anti-establishment partij meer, zoals in het begin. Kjaersgaard hamert er keer op keer op dat de trouwe gedoogsteun van haar partij in de nabije toekomst moet worden beloond met ministersposten.

Dat bedoel ik nou: na een tijdje zou men eraan kunnen wennen dat de PVV 'gewoon' meedoet. Dan kun je haar toch ook gewoon laten meeregeren? Wie weet gaan de scherpe kantjes er bij de PVV ook wel af na een tijd min of meer verantwoordelijkheid dragen. Maar wat is de PVV eigenlijk zonder die scherpe kantjes? Ze doet links als dat lekker ligt of rechts als dat lekker ligt. Ze doet wat de 'borreltafel' wil. Nu maar afwachten wat de borreltafel vindt van 18 miljard bezuinigen.
x