maandag 1 maart 2010

Prognose

Het is weer de eerste van de maand. Dus er zijn ook weer nieuwe 'Prognoses' voor de zetelverdeling in de Tweede Kamer na de verkiezingen op 9 juni a.s. Klik hier en vergelijk met je eigen verwachtingen.
x

Conservatief

Wie herinnert zich nog Jan Bluyssen? Hij wordt binnenkort 84 en was van 1966 tot 1983 bisschop van Den Bosch en stond bekend als progressief. Aan dat progressieve gedoe binnen de Nederlandse kerkprovincie hebben achtereenvolgende pausen een eind gemaakt door bisschoppen te benoemen die de conservatieve touwtjes weer strak aantrokken. De huidige opvolger van Bluyssen, Antoon Hurkmans, is daar een goed voorbeeld van.

Het zal wel een vooroordeel zijn, maar voor mijn gevoel is Nederland in zijn algemeenheid altijd net ietsje progressiever en liberaler geweest dan België. Dat blijkt in ieder geval niet meer op te gaan voor de rooms-katholieke kerk. Wat las ik immers in de Volkskrant? Vlaamse priesters zoeken hun heil in Nederland omdat ze de katholieke kerk in eigen land te progressief vinden, meldde de Belgische krant Het Nieuwsblad zaterdag. Zo is hier, in tegenstelling tot België, het priesterboordje nog verplicht. Volgens Nederlandse katholieke opvattingen schijnt God de Vader dat wat netter te vinden, denk ik.

Ik moest weer even terugdenken aan de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie (1962 -1965), toen er iets van een frisse wind door de rooms-katholieke kerk leek te gaan waaien. Zo hoefde de mis niet langer in het Latijn te worden opgedragen, maar mocht dat ook in de landstaal. De Amerikaanse cabaretier Tom Lehrer heeft daar toen een schitterende parodie op gemaakt: 'The Vatican Rag'. Je kunt hem horen en zien (met bijgeleverde tekst), als je hier klikt.
X