maandag 6 augustus 2012

Broeikas

"Wat een onzin!" Dat denk ik, als ik lees of hoor, dat er volgens bepaalde theorieën lang geleden buitenaardse wezens op aarde waren. Die zouden er dan bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat grote bouwwerken, zoals de piramiden van de Egyptenaren en de Maya's tot stand kwamen, want die hadden de kennis en de hulpmiddelen niet in huis om dat voor elkaar te krijgen.

Na het lezen van een artikel in Trouw begin ik toch te twijfelen. Want wat blijkt? 50 miljoen jaar geleden was er een hoge concentratie aan kooldioxide (een broeikasgas) in de atmosfeer. Die concentratie was zo hoog dat er op de zuidpool tropische regenwouden groeiden. Dat hebben Nederlandse onderzoekers vastgesteld. Die hebben stuifmeelkorrels en verkoolde resten gevonden van palmen, baobabs (apenbroodbomen) en tropische fruit- en notenbomen.

Die buitenaardse wezens waren natuurlijk niet gek. Die kwamen hier niet zomaar. Die hadden waarschijnlijk hun eigen leefomgeving al verpest met hun zware industrie, want om zo'n piramide te bouwen had je aardig wat gereedschap nodig. En dat gereedschap had brandstof nodig en dat was hier toen nog ruim voldoende aanwezig. Hun vliegende schotels waren, denk ik, ook een stuk vervuilender dan onze Airbussen en Boeings. Zo of en toe komen ze met zo'n vliegende schotel, die we nu UFO noemen, nog eens kijken of het nog steeds dezelfde rotzooi is die ze hier achterlieten. Het kan ook zijn dat ze willen weten of wij een oplossing hebben gevonden. Als ze ook Trouw van vandaag even hebben doorgeneusd weten dat we nog niet zo ver zijn. Sterker nog, het is nu zelfs gebleken dat er in het water voor de westkust van de VS hoge  concentraties cafeïne voorkomen. Ik weet wel hoe dat komt. De Amerikanen vinden hun eigen koffie niet meer te zuipen (waar ze helemaal gelijk in hebben) en spoelen die rechtstreeks door het toilet.
x