dinsdag 21 april 2020

WANDELEN.

Wandelen is zo ongeveer de enige sportieve activiteit die momenteel is toegestaan, mits je het niet groepsgewijs doet. Caspar Janssen houdt van wandelen en schrijft daarover in de Volkskrant.  Gisteren schreef hij over alleen wandelen. Maar ja: wandelen in je eentje, dat is toch saai en niet gezellig? (...) Nou, daar denk ik anders over, inmiddels. Ik heb het alleen lopen juist weten te waarderen tijdens mijn voettocht door het land, waarvan ik in de Volkskrant gedurende anderhalf jaar verslag deed.

Ik zou alleen wandelen niet gezellig willen noemen. Gezelligheid veronderstelt immers de fysieke nabijheid van meer personen, Saai is alleen lopen allerminst. Ik spreek uit ervaring want ik heb veel alleen gewandeld, zowel in eigen land als in Wales, Schotland en Zweden.

Maar je wandelde toch met je vrouw of  een vriend al die wandelingen? Zeker, maar we wandelden hoogst zelden naast elkaar. Er was best vaak een behoorlijke afstand tussen ons, dus in feite liepen we samen alleen. Met elkaar praten deden we alleen tijdens rustpauzes.

Werkelijk alleen heb ik één maal in Zweeds  Lapland gelopen. Gedurende negen dagen heb ik geen ander mens gezien, laat staan gesproken. Het was geen moment saai. Het is toch leuk als je tentje midden in een kudde rendieren staat?