zondag 21 februari 2010

Vier

Stel je nou eens voor dat je een actieve CDA-er bent. Je loop dus alle partijvergaderingen af waar je iets mag zeggen en mee mag beslissen. Dan heb je na de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw een drukke tijd voor de boeg. Er moet een verkiezingsprogramma komen en er wordt beslist wie de CDA-lijst voor de Tweede Kamer gaat aanvoeren. Dat laatste is erg belangrijk want de meeste mensen hebben niet zo'n zin het lezen van verkiezingsprogramma's. Die zijn vooral geïnteresseerd in het 'gezicht' van lijstaanvoerder en toekomstige partijleider.

Moet Jan Peter voor de vijfde keer het gezicht van het CDA worden? Goeie vraag! Hij heeft vier kabinetten geleid en geen daarvan heeft zijn volledige tijd uitgezeten. Daarmee kom je niet in de geschiedenisboekjes als 'meest succesvolle CDA-premier ooit'. De afgelopen tijd is er nogal eens gezegd dat hij de regie kwijt is. Terugkijkend moet je je afvragen of hij ooit wel een goede regisseur is geweest.

Dus wat lees ik in een persbericht van het ANP dat in de Volkskrant staat: Het partijbestuur besloot hem (Jan Peter) zaterdag unaniem voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker. Er is sprake van een enkelvoudige voordracht. Ze hebben, volgens het partijbestuur dan, niets beters bij het CDA. Zelfs niet iemand die in de buurt komt. Je zou toch zeggen: zo'n beslissing til je over het weekend heen. Eerst wat wonden likken, eerst wat nadenken, even Jan Peter laten uitslapen. Van die dingen. Als ik actief CDA-er was zou ik toch nog eens om me heen kijken.

Nagekomen gedachte
Als Balkenende vier volledige termijnen zou volmaken, zouden we pas in 2018 een andere premier krijgen.
X