donderdag 13 april 2017

555

Kwaad zijn de Amerikanen, Donald Trump voorop, op de Syrische president Assad, die het gewaagd heeft zijn eigen bevolking te bestoken met gifgas. Althans volgens de Amerikanen, die daar net zo spijkerharde bewijzen voor geven als voor de massavernietigingswapens waarover Saddam Hoessein beschikte.

Al weer honderd jaar gelden, tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gifgassen zoveel ellande aangericht dat het gebruik ervan bij internationale verdragen verboden werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ze dan ook niet gebruikt. Daarna zijn ze hier en daar wel eens gebruikt maar nooit op zo grote schaal als een eeuw geleden.

Maakt het eigenlijk wat uit of je slachtoffer wordt van gas, van een kogel, van een landmijn, van een granaat of van een bom? De Amerikanen die nu zo boos zijn, maakten nog niet zo lang geleden op grote schaal gebruik van napalm, wat o.a. resulteerde in deze inmiddels bijna iconische foto.

Naast napalm verspreidden de VS in Vietnam ook op grote schaal het ontbladeringsmiddel 'Agent Orange', dat feitelijk dioxine heette. Het werd geproduceerd door de Amerikaanse bedrijven (nog steeds actief) Monsanto en Dow Chemical. Agent Orange, ik citeer Wikipedia, veroorzaakt onder andere de volgende ziektes: chlooracne, de ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen, prostaatkanker, disfunctioneren van het perifere zenuwstelsel. Door het gebruik van Agent Orange werden er duizenden kinderen met bijvoorbeeld spina bifida (open rug) en andere misvormingen aan de ruggengraat geboren.

De woordvoerder van het Witte Huis wist te vertellen dat zelfs Hitler geen gifgas had gebruikt. Op zoek naar voorbeelden van chemische oorlogvoering had hij zich kunnen beperken tot de eigen vaderlandse geschiedenis om daar de vreselijkste voorbeelden van te vinden.

O ja, de grote bondgenoot van Amerika (en van ons) doet er alles aan om zo veel mogelijk Jemenieten uit te schakelen. Met traditioneel oorlogstuig, dus dan mag het. Ze worden daarbij nog geholpen door droogte en hongersnood. En wij maar geld inzamelen via giro 555.