woensdag 29 juli 2015

KASPLANTJE

In Het PAROOL las ik een artikel onder de kop AMC: Oudere niet per se kasplantje na reanimatie. Het is intussen al zo'n negen of tien jaar (dat weet ik niet precies meer) geleden dat ik een hartinfarct gehad heb. Sindsdien heb ik geen enkele last van mijn hart gehad, maar het zou natuurlijk zo maar nog eens kunnen gebeuren.

In een recente richtlijn van onder meer huisartsen staat dat zij tijdig met kwetsbare oudere patiënten het gesprek moeten aangaan over wat te doen in geval van een hartstilstand: reanimeren of niet.

In zo'n gesprek moeten artsen ouderen duidelijk maken wat voor risico's er aan een reanimatie kleven. Zuurstofgebrek van de hersenen is zo'n risico dat blijvende schade kan veroorzaken. In het algemeen zijn die risico's kennelijk niet geweldig groot. Het aantal mensen dat zonder of met weinig blijvende schade uit een reanimatie komt, is stabiel rond de 90 procent.

Dat is natuurlijk mooi om te lezen, maar mijn longen werken maar voor net iets meer dan de helft van de normale capaciteit. Dus bij een calamiteit zal er sowieso niet overmatig veel zuurstof naar mijn hersenen vervoerd worden. Ik blijf tot nader bericht deze ketting nog dragen: