zondag 24 januari 2010

Geruststelling

Naar de uitzending 'Nederland Helpt Haïti' heb ik niet gekeken. Ik heb ook niets overgemaakt naar de 'Samenwerkende Hulporganisaties'. (Ik geef het hele jaar al geld dat aan mensen in armere landen ten goede komt, ramp of geen ramp.)

In de Volkskrant van gisteren stond een artikel ter geruststelling van mensen die zich schuldig voelen over het feit dat zij ook geen financiële bijdrage hebben geleverd: we hebben allemaal bijgedragen. Minister Koenders heeft immers het bedrag dat tot donderdag middernacht binnengekomen was verdubbeld, ruim veertig miljoen euro. Die euro's hebben wij via onze belasting opgebracht. Diverse provinciale en gemeentelijke overheden hebben ook soms redelijke forse sommen overgemaakt. En waar komen hun inkomsten vandaan? Precies: ook van ons! Veel Nederlandse burgers hebben dus driemaal bijgedragen middels hun belastinggeld: via hun stad, hun provincie en door de verdubbeling van Koenders. Grote bedrijven kunnen hun giften aftrekken van hun belastbare inkomen. (Gewone burgers trouwens ook.) Ook langs die weg betalen we dus al weer mee.

Heb je jouw bankrekening ongemoeid gelaten? Heb je geen pannenkoeken gekocht van lieve kinderen die ze zelf voor het goede doel gebakken hadden? Je hebt toch jouw bijdrage geleverd.

In de VS werd ook zo'n grote tv-uitzending gemaakt onder leiding van George Clooney. Op een website las ik: Clooney urged people to help, imploring them to let the people of Haiti know that they are "not alone". In dezelfde Volkskrant las ik dat Obama 33 miljard dollar extra wil uitgeven aan contraterreur en contrarebellie in Afghanistan en Irak. iedereen heeft zo zijn eigen prioriteiten. Het is ook de moeite waard even te noteren dat we niet meer alleen tegen 'terroristen' vechten, maar ook tegen 'rebellen'. Rebellen zijn meestal mensen die zich verzetten tegen een regering die aan de macht is. Ik heb al eens eerder Multatuli geciteerd: "De muiters van gisteren zijn dikwijls de helden en martelaren van vandaag."

PS
Het is zover! De eerste aflevering van 'AANPASSEN' is verschenen! Ga naar mijn website en klik daar op ... Dat zie je wel.
X