donderdag 21 mei 2009

Sorry!

Mag ik het vandaag nog één keer over paranormaal gezever hebben? Uit een artikel in Trouw van gisteren blijkt dat er zelfs een vereniging van dit soort warhoofden bestaat: de Spirituele Nationale Unie (SNU), die volgens de oprichter, Jaco Elken uit Toldijk, zeventig leden telt. Dat is vast maar een klein deel van het totale aantal mediums en andere paranormaal begaafden in Nederland, want iedere gek mag zich medium, paragnost, helderziende of astroloog noemen. De SNU staat vierkant achter de openbaringen van Gabriela Gaastra. Nou, dat laat Patty Harpenau, die 'The Secret' in Nederland introduceerde, een methode die beweert dat je je eigen werkelijkheid kunt creëren, niet op zich zitten: "De mail staat roodgloeiend met vragen: ongeruste mensen die antwoorden zoeken op de vraag of het waar is wat mevrouw Gaastra zegt." Het antwoord van Harpenau is duidelijk: Nee. Patty vindt Gabriela "spiritueel arrogant".

Op zich is het bijna hilarisch dat mensen het ene spirituele warhoofd vragen of het andere spirituele warhoofd gelijk heeft: een spirituele/paranormale second opinion. Die Jaco Elken heeft trouwens contact gehad met de dodelijke slachtoffers van Koninginnedag en hen geholpen: "Ze waren woedend, want ze waren uit hun familie weggerukt. U weet toch van bijna-doodervaringen met een tunnel van licht? Nou, daar hebben we hen naartoe begeleid, door ze bewust te maken, op weg naar het licht." Ik dacht altijd dat je die tunnel en dat licht zag als je bijna dood was. Je kan daar immers over vertellen als je toch niet dood gaat. Die mening moet ik dus herzien, tenzij die Jaco gaat beweren dat hij contact met de slachtoffers had tussen het moment dat Karst T. op hen inreed en het moment dat zij overleden. Overigens: Gabriela beweerde dat de overledenen "zelf voor hun lijden hebben gekozen". Waarom zouden ze dan woedend zijn?

Ewald Wagenaar, hoofdredacteur van het spirituele tijdschrift 'Koorddanser' vindt wat Gabriela Gaastra zegt "Pijnlijk gezwam." Nou hoor je het een keer niet van een zure scepticus als ik, maar van iemand die, als het om spiritualiteit en ander vaag gezwam gaat, van de hoed en de rand weet. We hebben ook nog Jackie van de Berkt (bekend van de tv-serie Het Zesde Zintuig) van Stichting Enigma. Die vindt de inzichten van Jomanda betrouwbaar, maar wat ze van de Gaastra-openbaringen moet vinden, dat weet ze niet. "Ze komen me niet heel vreemd voor, maar ik zou eerst eens met Gabriela kennis moeten maken. Kijken of er vibraties zijn." Ik denk dan: als je om een of andere onnaspeurlijke reden de inzichten van Jomanda betrouwbaar vindt, waarom zou je dan niet ook blind varen op de openbaringen die Gabriela ontvangt? Ik zou niet wachten tot er iets ging vibreren.

Die Stichting Enigma verleent trouwens, lees ik op haar website, keurmerken, want: 'Helaas zijn er binnen de branche mensen werkzaam die met de beste bedoelingen niet "begaafd" genoemd kunnen worden.' Ja, vertel mij wat. Ik heb alleen niet zo'n vertrouwen in het oordeel van de ene paragnost over de andere. Als opa 'van gene zijde' doorgeeft dat Piet een bekwaam numeroloog of kaartlezer is, zegt mij dat niet zo veel. De Stichting Enigma noemt zich een "collectief voor paragnosten, mediums en aanverwante beroepsgroepen. Brancheorganisatie voor mensen die werkzaam zijn in de paranormale wereld." Het beroerde is dat ze niet in de paranormale wereld werken, dan hoefde ik mij er niet druk om te maken. Ze werken gewoon in de normale wereld van alledag. Wat kun je, volgens Enigma, o.a. verwachten van een 'psychic medium'? Let op (dit is echt een letterlijk citaat van hun website): "Een goed psychic medium kan via een koffielepeltje waar uw energie in zit, informatie over u te geven en kan dit ook met bijvoorbeeld koffiedik." Het eigentijdse medium kan dit ook met koffiepads (zonder ze open te maken!), behalve die van de Aldi en de Lidl. Ook mediums hebben hun grenzen.
x