vrijdag 16 maart 2012

Rokjesdag

Vanochtend las ik de Volkskrant van gisteren. Gisteren was het een mooie dag, dus wat mij betreft een dag om de stad in te gaan en terrasjes te bezoeken, o.a. dat van Vertigo in het Vondelpark. Pas door het artikel in de Volkskrant kwam ik erachter dat het gisteren rokjesdag had kunnen of moeten zijn. De kop boven het artikel luidde:
Waarom het vandaag geen - wij herhalen: géén - rokjesdag is
Dat schijnt namelijk zeer nauw te luisteren. De eerste die er, april 2009, over begon was de inmiddels overleden journalist Martin Bril: "Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen." Op de begeleidende foto zie je overigens niet alleen veel blote vrouwenbenen, maar ook veel decolletés.

Omdat ik niet trendgevoelig ben, had ik nog nooit van het begrip rokjesdag gehoord. Ik ging dus ook niet de stad in met het plan speciaal op vrouwenbenen te letten. Daar komt nog bij dat ik, op een terrasje zittend, meestal niet veel om me heen kijk, maar zit te lezen. Gisteren las ik een boek van Richard Dawkins, over evolutie, creationisme en intelligent design. (Dawkins is overtuigd van de eerste en bestrijdt de laatste twee met kracht. Mij hoeft hij niet meer te overtuigen, maar nu hoef ik niet zelf meer allerlei argumenten te bedenken.) Hoe dan ook, ik heb nauwelijks vrouwenbenen, noch decolletés gezien en ik vond het ook frisser dan verwacht. Maar volgens het artikel was rokjesdag op Twitter een 'trending topic' (er is godbetert zelfs een Skirt Alert-app). Het was ook nog eens veel te vroeg, want rokjesdag schijn pas in april te kunnen vallen. In ieder geval eindigt het artikel op terechte wijze: Het is vandaag geen rokjesdag. Het wordt het morgen niet, het wordt het volgende week niet. En laten we er nu over ophouden.
x