woensdag 20 juni 2018

ANTWOORD

In vrijwel alle Europese landen gaat het slecht met de sociaaldemocratische partijen. De Nederlandse PvdA is daar een uitstekend voordeel van. Gisteravond besteedde Nieuwsuur daar uitgebreid aandacht. Er wordt op dit moment naarstig gezocht naar oorzaken en oplossingen. In Denemarken hebben ze een heel duidelijk  antwoord gevonden en dat ligt vooral op het gebied van migratie en integratie. Volgens de sociaaldemocraten daar hebben ze de problemen altijd ontkend en was het een taboe om daarover te praten. PvdA-leider Asscher ging naar Denemarken om daar meer over te weten te komen.

Voor Wilders, en in zijn voetsporen Baudet, is het praten over problemen met immigratie en integratie helemaal geen taboe: alle immigranten die je niet kunt betitelen als 'expats' moet je gewoon buiten onze grenzen houden. Wilders laat niet na te benadrukken dat aan het eind van deze eeuw (Dat duurt nog 82 jaar!) miljoenen Afrikanen staan te trappelen om de Middellandse zee over te steken om hier werk, eten en een sociale huurwoning te krijgen. Het merendeel is ook nog eens moslim en voordat je het weet is het boerkaverbod niet alleen afgeschaft, maar worden alle vrouwen verplicht een boerka te dragen. Het is nog niet duidelijk of integraalhelmen en bivakmutsen dan ook verplicht worden.

Je mag toch hopen dat de PvdA niet gaat proberen haar verlies goed te maken door plotseling immigranten te verketteren. Het is natuurlijk ook onzin het verlies met name te wijten aan het PvdA-standpunt over immigranten en aan het taboe daarover te praten. Toe ik ruim achttien jaar geleden afscheid nam van de PvdA was dat vooral omdat ze, op welk terrein dan ook, geen duidelijke standpunten innam, want dat zou stemmen kosten. In de vorige kabinetsperiode was Asscher zelf als minister verantwoordelijk voor integratie. Ik kan me niet herinneren dat hij toen voor een duidelijk beleid heeft gestaan. De PvdA was een braaf uitvoerder van VVD-beleid. Waarom zou je dan nog op de PvdA stemmen?