maandag 7 januari 2013

Grootkapitaal

Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die het ver heeft geschopt binnen de Colombiaanse FARC, gelooft dat mensen door haar lidmaatschap van de FARC het belang van de strijd tegen het grootkapitaal inzien. Dat heeft zij zondag in een interview met de Baskische krant GARA gezegd, schrijft Trouw. Trouwe lezers van dit blog hebben inmiddels wel begrepen dat ik ook geen uitgesproken aanhanger/bewonderaar van het grootkapitaal ben, maar daar heb ik Tanja niet voor nodig gehad.

Ik geloof dat de FARC ooit begonnen is als een authentieke bevrijdingsbeweging, die het, ten faveure van de Colombiaanse 'kleine man' opnam tegen de heersende kleine 'elite'. Maar in de loop der jaren is zij verworden tot een ordinaire criminele club die zich bezighield met cocaïneproductie- en handel en ontvoeringen, wat aardig wat geld in het laatje bracht, waarvoor vooral meer wapentuig aangeschaft kon worden.

Dat Tanja zich ooit in jeugdig enthousiasme bij de FARC heeft aangesloten, kan ik me nog voorstellen, maar als insider zou ze intussen toch beter moeten weten. Vanuit haar Nederlandse achtergrond zou ze moeten weten dat het ene onrecht niet adequaat bestreden wordt met het begaan van ander onrecht, zeker niet als dat een misdadig karakter krijgt.
x