zaterdag 8 maart 2014

Achtertuin

De precieze inhoud van de gesprekken tussen Obama en Putin is natuurlijk niet bekend, maar ik kan me zo voorstellen dat Putin in reactie op Obama's bezwaar tegen de 'bezetting' van de Krim heeft gezegd: 'Kijk naar je eige' of iets over een pot en een ketel. In 1983 viel de USA Grenada, een Caraïbisch eiland, binnen, waar ongeregeldheden plaatsvonden. In Wikipedia wordt onder meer geschreven: "Als reden gaf de Amerikaanse regering op: algehele politiek instabiliteit in een land in de buurt van de Amerikaanse grens". Al eerder had Amerika zich bemoeid met Nicaragua, omdat het het niet plezierig vond dat de Sandinisten de macht hadden overgenomen van Somoza en zijn kliek. Met welk Zuid-Amerikaans land hebben de VS zich eigenlijk niet bemoeid? Cuba wordt nu al decennia lang geboycot.

De VS hebben Zuid-Amerika altijd beschouwd - en behandeld - als de eigen achtertuin, waar ze een dikke vinger in de pap wilden hebben. Oekraïne was ooit onderdeel van de Unie van Socialistische Sovjet Republieken (USSR). Net als meer van die vroegere Sovjet Republieken, zoals de Baltische staten en Wit-Rusland maken zij geen deel uit van de Russische Federatie. Landen als Polen, de DDR en Hongarije, waren formeel onafhankelijk, maar behoorden wel degelijk tot de invloedsfeer (de achtertuin) van de USSR.

Ik heb het hier al eerder geschreven. Op de Gereformeerde Kweekschool, waar je zo'n vijftig jaar geleden toch een pro-Amerikaanse en anti-Russische opstelling mocht verwachten, werd mij en mijn medeleerlingen verteld dat er eigenlijk niet zo veel verschil bestond tussen de Amerikaanse en Russische politiek. Beide naties hadden maar één doel: het bevorderen van de eigen belangen. Dat is naar mijn mening nog steeds zo. In Europa zijn we  traditioneel  gezien nog steeds geneigd achter de VS aan te hobbelen en Russisch optreden te veroordelen.

Voor alle duidelijkheid: ik vind dat de burgers van Oekraïne zonder druk van Rusland hun eigen toekomst moeten/mogen bepalen. Maar als 'Europa' zijn invloed in de achtertuin van Rusland wil vergroten, moet het niet vreemd opkijken als Rusland zich zijn historische trauma's herinnert, zoals de slag bij de Berezina en de Operatie Barbarossa.
x