dinsdag 18 augustus 2020

STAYCATIONt

Veel mensen brengen/brachten dit jaar noodgedwongen hun vakantie door in eigen land. Er kwam zelfs een goed Nederlands woord voor: Staycation. Ineens kwamen veel mensen, uit eigen ervaring, of daartoe aangezet door artikelen in de media, tot de ontdekking dat Nederland eigenlijk best een mooi land is.

Ze hebben mij nooit hoven overtuigen. Natuurlijk heb ook ik veel vakanties in het buitenland doorgebracht, maar ook aardig wat in eigen land, fietsend of wandelend. Dat konden ook tripjes van enkele dagen zijn of van één dag. In de jaren dat we in Den Haag woonden heb ik diverse fietstochten naar Amsterdam gemaakt, door een van de mooiste gebieden van Nederland, het Groene Hart. Al weer dichtbij Amsterdam, in de buurt van Ouderkerk, fietste ik dan langs een prachtige polder, de Ronde Hoep. Nu woon ik op een steenworp afstand van dat andere mooie weidegebied, het Waterland. Er zijn maar enkele gebieden waar ik helemaal niets aan vind: de IJsselmeerpolders en de Haarlemmermeerpolder.

N.a.v. de coronacrisis heeft Trouw een aantal reisjournalisten gevraagd om tips voor het doorbrengen van de vrije tijd in eigen land. Zo wordt "De verrassende regio Winterswijk."  genoemd. Hoezo verrassend? De Achterhoek is al jaren bekend om zijn mooie landschappen, de zgn.  coulissenlandschappen.

Het kon natuurlijk niet uitblijven: de avontuurlijke reis in eigen land. "Zin in avontuur? Hike van cabin naar cabin, bijvoorbeeld met 'Cabiner'. Je maakt een trektocht door de Drentse wildernis en overnacht elke avond in een andere hut. Back to basic en vol avontuur, want je moet zelf grondwater pompen en de douche verwarmen door de houtkachel aan te steken.''

Van mij zul je geen  kwaad woord horen over Drenthe. Het overgrote deel van mijn voorgeslacht, zowel van vaders- als moederskant, stamt ui deze provincie. Ook daar heb ik vakanties fietsend of wandelend doorgebracht. Gek genoeg ben ik daar nooit door een wildernis gegaan. Wat is er zo avontuurlijk aan grondwater oppompen en een houtkachel aanmaken? En zo'n tocht "van cabin tot cabin" heb ik tig jaar geleden als eens met Boukje gemaakt.