zondag 23 januari 2011

Voice

Het schijnt dat ik weer eens iets gemist heb: de uitverkiezing van Ben Saunders tot 'The Voice of Holland'. Enkele miljoenen landgenoten hebben daar met het zweet in de handen afgelopen vrijdagavond naar zitten kijken, begrijp ik. De naam van het programma had ik wel eens in de gids gezien en ik had ook wel begrepen dat het om een soort talentenjacht ging, maar het wemelt zo langzamerhand van programma's waarin gezocht wordt naar 'de beste ...'. Die steeds weer nieuwe spanning kan ik niet aan. (Ik zit midden in het seizoen waarin 'de beste schaatser' - op nationale, Europese en mondiale schaal - moet komen boven drijven en dat vind ik nou eenmaal al spannend genoeg.)

Uit weer een ander programma begreep ik dat 'The Voice of Holland' begon met 60 kandidaten die sowieso allemaal al behoorlijk talentvol zijn en al voortdurend hier en daar optreden. Ik denk dan: misschien lopen er nog wel 60, misschien wel 120, van die talenten rond. Maar die zijn niet door de pre-selectie gekomen, terwijl er misschien wel iemand bij liep die nog veel talentvollerder is en nog veel mooierder kan zingen dan Ben Saunders en die andere 59 bij elkaar. Ik denk verder dat hier of daar talentvolle meubelmakers, rijwielherstellers en kandidaat-notarissen rondlopen, die ten onrechte door hun directe omgeving ondergewaardeerd worden. Moeten die niet eens onder de nationale aandacht gebracht worden? Ik bedoel: zijn die nou minder glamorous dan een willekeurige boer die een vrouw zoekt?

Die Saunders krijgt nu een auto, mag een cd volzingen en drie keer in een voorprogramma in Ahoy staan. Ik gun het die jongen van harte, maar ook hier gaat op: veel varkens maken de spoeling dun. Je gaat voor een personeelsfeestje niet én Ben Saunders én Marco Borsato én Anouk uitnodigen. En het budget van de gewone man, vrouw, jongen en meisje voor cd's heeft ook zijn grenzen. Wat is er trouwens gebeurd met dat meisje dat wereldberoemd werd, nadat ze zelf een filmpje van haar-al-zingend op YouTube had gezet?
x