woensdag 10 juni 2009

Obsceen

AC Milan heeft bij de verkoop van een speler een winst gemaakt van 712,5%. De speler werd in 2003 gekocht voor 8 miljoen en gaat nu voor 65 miljoen naar Real Madrid. De speler is Ricardo Izecson dos Santos Leite, maar staat bekend onder de naam Kaká. AC Milan is vanwege financiële problemen min of meer gedwongen Kaká te verkopen. Je vraagt je alleen af waarom ze in januari niet het aanbod van Manchester City hebben geaccepteerd. Dat had, volgens de Volkskrant van 14 januari, 110 miljoen euro willen neerleggen. Dat is 0,67% van het vermogen van de eigenaar van die club, sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan. Kaká zou daar een jaarsalaris van 15 miljoen euro kunnen verdienen. Het is mij niet duidelijk waar de deal op afgeketst is.

Het zal wel aan mij liggen, maar zo langzamerhand begin ik die bedragen een beetje obsceen te vinden. Bij mijn favoriete (kijk)sport, schaatsen, hebben de salarissen nog niet de astronomische hoogten bereikt als die in het voetballen of tennissen, maar Sven Kramer wordt inmiddels ingeschat op een jaarsalaris, voor de komende drie seizoenen, van rond 1 miljoen euro. Ik kijk met veel plezier als Sven Kramer aan het werk is. Tijdens interviews komt hij als een aardige jongen over.

Ik betaal niet mee aan het indrukwekkende salaris van Kramer. Dat doe je pas als je werkzaam bent in de transportsector en een verzekering hebt afgesloten bij TVM. De Balkenendenorm is hier dus niet van toepassing.

Gedurende een half jaar - oktober t/m maart - bezorgt Kramer een behoorlijk aantal mensen een aantal plezierige momenten. Dat andere halve jaar loopt hij bepaald niet te lanterfanten. Zijn niveau bereik en behoud je alleen met hard werken. Zoals alle topsporters is hij in de eerste plaats een entertainer geworden. Daar is niets mis mee. Als iemand met pakweg 1oo euro per dag wil garanderen dat er iedere dag een 'Beggartalk' verschijnt zou ik ook geen nee zeggen. Maar hoeveel lezers moet ik hebben en hoe groot moet hun waardering zijn om mijn dagelijks geschrijf 1 miljoen euro waard te maken?