woensdag 4 augustus 2010

Collectief

"Als je maar gezond bent." "Gezondheid is het hoogste goed." Om met dominee Gremdaat te spreken: "Kent u die uitdrukkingen, beste mensen?" Natuurlijk ken je ze en naar waarschijnlijkheid ben je het er helemaal mee eens. Daar volgt uit dat we er wat voor over hebben om ziektes en gebreken zo snel en goed mogelijk te herstellen. Daar hebben we de gezondheidszorg voor. Omdat de kosten daarvan in individuele gevallen soms zeer hoog kunnen oplopen hebben we de verplichte zorgkostenverzekering, waarvoor we de verplichte premies betalen. In een document van Achmea dat ik op het internet aantrof zag ik dat naar verwachting de zorgkosten in 2030 22% van ons Bruto Nationaal Product zullen uitmaken en dat schijnt veel te veel te zijn. In Trouw las ik: Vooral de zorgkosten nemen zeer snel toe, meldt een woordvoerder van het CBS. Ten opzichte van 2008 werd vorig jaar 6 procent meer uitgegeven aan gezondheidszorg. Daarmee stijgen de zorgkosten op dit moment veel sneller dan de kosten van de oudedagsvoorziening: de uitgaven voor AOW en aanvullende pensioenen.

In 2009 kostte de zorg ons een kleine 60 miljard euro. In hetzelfde jaar gaven we (volgens het CBS) ruim 13 miljard euro uit aan vakanties, waarvan ruim 11 miljard in het buitenland. We gaven 3 miljard uit aan cosmetica. Er zal ook wel uit te rekenen zijn hoeveel we uitgeven aan ziekmakende dingen, zoals teveel eten (en dan heb ik het nog niet over ongezond eten). Als we 'ergens' 1 miljard moeten bezuinigen, waar zou jij dat dan doen?

Je kan natuurlijk klagen over de hoge en nog steeds stijgende kosten van de gezondheidszorg, maar als de dokter je vertelt dat je kanker hebt en moet worden opgenomen zul je echt niet zeggen: "Weet u wel wat dat kost?" Ga je toch naar het ziekenhuis, dan zeg je na de operatie niet: "Laat de bestraling en de chemotherapie maar zitten. Het is al duur genoeg geweest zo." Je wilt dat ze alles uit de kast halen, tot en met de meest moderne behandelmethoden en medicijnen aan toe. Omdat iedereen dat wil, gaan de kosten steeds verder omhoog. Moeten we maar stoppen met nieuwe ontwikkelingen? En omdat er steeds meer ouderen, met hun kwaaltjes, komen gaan de kosten ook omhoog. Maar een maximumleeftijd stellen is een wel erg rigoureuze maatregel.

Nu bemoeit de overheid zich niet met hoeveel wij aan vakantie of cosmetica uitgeven. Het interesseert haar niet zoveel of we daaraan een miljardje meer of minder uitgeven. Maar het geld dat we aan onze gezondheidszorg uitgeven behoort tot de zogenaamde collectieve lasten. Die bepalen hoeveel jij overhoudt voor vakantie, cosmetica en andere leuke en nuttige dingen. Dus wil de overheid op de kosten van de gezondheidszorg bezuinigen en hoe doet ze dat? Door eigen bijdragen of eigen risico in te voeren of te verhogen. Door bepaalde behandelingen of hulpmiddelen niet meer of minder te vergoeden.  Wordt de zorg daardoor goedkoper? Geen cent! Er wordt alleen een deel van de kosten van de collectieve lasten overgeheveld naar de individuele lasten. De jonge gezonde man houdt ineens meer over dan zijn oude, ziekelijke buurvrouw die nog wat minder overhoudt dan voorheen. Nou ja, die ging toch al niet op vakantie.
x