donderdag 4 april 2019

VERVUILING

Het Parool heeft weer eens een artikel over de verbinding van de IJ-oevers. Ongeveer de helft van de Amsterdammers heeft een voorkeur voor een tunnel onder het IJ. Nog niet een kwart wil dat de gemeente een brug aanlegt. De rest heeft geen voorkeur of weet het niet.

Ik ga het niet uitgebreid hebben over de merites van alle argumenten die de voorstanders van brug en tunnel hebben. Voorstanders van de tunnel noemen als een bezwaar tegen een brug de horizonvervuiling.

In discussies over natuur en milieu heb ik de het argument 'horizonvervuiling' altijd het meest onzinnige gevonden. Wat verstaan we daar nu precies onder? Alles wat boven het maaiveld uitsteekt? Nee, dat zou wat al te dol worden. Het moet er wel een behoorlijk eind boven uitsteken. Dit bijvoorbeeld?

Nee, natuurlijk niet! Dat is cultuur, toch?

Deze dan, een brug in de Haarlemmermeer. De Haarlemmermeer is hartstikke vlak, dus die brug zie je van heel ver.
Misschien is dit ook wel cultuur, want de brug is ontworpen door de beroemde architect Calatrava, van wie ik enkele prachtige gebouwen heb gezien in Valencia. Het gaat hier eigenlijk om drie bruggen over de Hoofdvaart. Grappige bijzonderheid: in ieder geval een van die bruggen is 143 meter lang over een Hoofdvaart die zo'n 18 meter breed is. Hoeveel brug heb je nodig? Ik heb in Lapland veel bredere, ijskoude, snel stromende rivieren doorwaad.

Hier mag je een beetje gaan twijfelen, al ben je er waarschijnlijk helemaal aan gewend.

 
Nee, dit is de boosdoener, zo'n eigentijdse horizonvervuiler.


Liever nog een op bruinkool gestookte elektriciteitscentrale, dan een rij van deze dingen tussen ons en de horizon.

Geef ons dan maar zoiets.


Als in de 17e eeuw Facebook en Twitter hadden bestaan zou Leeghwater wellicht overspoeld zijn door doodsbedreigingen, omdat hij het lef had dit soort bouwsels te gebruiken om o.a. de Purmer, Beemster, Schermer en Wormer leeg te malen en zo dat prachtige, vlakke Noord-Hollandse landschap te bederven. Veel bleven ook  nog, tot op de dag van vandaag, staan om de nieuwe polders droog te malen en te houden.

Weet je wat ik nou niet zo geweldig mooi vindt? De horizon.

Wat valt er nou te genieten  aan zo'n langgerekte scheiding tussen lucht en water? Geef mij dit maar.