vrijdag 10 juli 2020

ZWART


Deze week ontstond er commotie over vermeend racisme na een tweet van columnist Sylvia Witteman. ‘Verbazend dat dit hier nog hangt, midden in Amsterdam,’ Later liet ze weten dat het bericht spottend was bedoeld.  Aldus Het  Parool.

Als Sylvia die tekst spottend bedoeld had, wilde ze daarmee kennelijk iets aangeven in de zin van 'Kom op, jongend, niet alles wat zwart is is racistisch bedoeld.' Ik kan me toch voorstellen dat er heel wat mensen het eens waren met haar eerste tweet. 'Weg met die racistische gaper!'

Er zijn wel meer gapers te zien in Amsterdam en elders.

Die in de Herenstraat is toevallig zwart. In Wikipedia lees ik: Een gaper is een beeld van het hoofd van een man, meestal van zuidelijke afkomst, een Moor of Muzelman, met open mond en vaak met uitgestoken tong. In het AD las ik: Dat mensen de gaper boven drogisterij Het Heertje associëren met een slaaf, verwerpt (een) architectuurhistoricus. ,,Hij is zeker geen slaaf. Hij heeft een tulband op met een smaragd erop. Een slaaf zou een dergelijk hoofddeksel nooit dragen. Gapers bestaan al sinds de 16e eeuw en kunnen iedere huidskleur hebben.”

Ten onrechte wordt wel eens gedacht dat moor voor zwarte staat (en dat je dus behoorlijk racistisch bezig bent als je een een moorkop verorbert). Met Moren werd al in de zevende eeuw gedoeld op mensen, met name moslims, uit noordelijk Afrika. (Mauritanië, Marokko,  Algerije, Libië. Geen van die landen heeft een van oorsprong zwarte bevolking.)

Intussen heeft de eigenaar van de drogisterij de gaper weg laten vanwege alle commotie die eromheen was ontstaan. Hij zei: “Het zal er nu kaal uitzien en een stukje historie is weg uit de straat, dat vind ik jammer.”

Wat voor 'zwart' moet er nog meer weg?