woensdag 24 december 2014

Single

In een column in Trouw schrijft de kunstenares (geloof ik) Tinkebell: Vroeger, bij ons thuis, was Kerst elk jaar een drama. Het móest gezellig. Het móest met verplichte familiediners. Het móest in je meest fatsoenlijke kleren. Ik vermoed dat nog steeds veel mensen de Kerstdagen zo ervaren. En toch doen 'we'/'ze' er elk jaar, ook dit jaar, weer aan mee.

In een commercial van Jumbo wordt gezegd: "Kerstfeest vier je samen." Nou, mooi niet. Ik ben voor de zoveelste keer die dagen in mijn eentje en dat zal me voor de zoveelste keer goed bevallen. De voorgaande jaren at ik vaak boerenkool met worst. Die boerenkool houd ik er dit jaar in, maar het wordt een ander recept, dat ik al een tijdje geleden uit die bak met receptenkaartjes van AH heb gehaald. Boerenkool roerbakken met mosterd. Kabeljauw met een mengsel van paneermeel en parmezaanse kaas bakken in de oven. Daarbij aardappelpuree serveren. Qua wijn ben ik tegenwoordig aan de Merlot en die zal hierbij ook wel smaken.

Zo af en toe mag ik mezelf ook wel eens verwennen en waarom zou ik dat niet tijdens de Kerstdagen doen? Ik heb dus bij Gall & Gall een tien jaar oude single malt whiskey aangeschaft. Die is geproduceerd op het Isle of Islay,
waar ze hun eigen manier van whisky stoken hebben die mij zeer bevalt.