maandag 1 september 2014

Etiquette

Ik lees nog wel eens de rubriek 'Moderne Manieren' van Trouw. Gisteren las ik deze vraag:
Beste Beatrijs,
Mijn broer stuurde een aantal dagen voor zijn verjaardag aan zijn broers en zussen de volgende e-mail: 'In navolging van vorige jaren zal ik mijn verjaardag samen met mijn vrouw en kinderen vieren.' Oftewel, gaarne geen bezoek! Dit gaat al jaren zo. Ook als zijn vrouw jarig is, krijgen we zo'n e-mail. Ik zit er verder niet mee, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de etiquette. Is het correct om familie uitdrukkelijk níet uit te nodigen voor een verjaardag?

Mijn familie en vrienden zijn er al zo'n veertig jaar aan gewend dat ik, en destijds Boukje, onze verjaardagen slechts bij hoge uitzondering vierden. Ik zou een e-mail moeten rondsturen als ik wel iets aan mijn verjaardag zou willen doen. Ik heb mijn vijfigste en zestigste en Boukje haar vijtigste verjaardag gevierd. Mijn zeventigste verjaardag heb ik zonder enig feestgedruis voorbj laten gaan.

Ik heb er echt geen hekel aan familieleden en vrienden te ontmoeten. Iets meer dan een week geleden was mijn jongste zus bij mij op bezoek. Afgelopen vrijdag was ik bij mijn andere zus. Vorige week woensdag heb ik met drie vrienden enkele films bekeken en vervolgens tapas gegeten op de Regeliersgracht.

Ik vind het goed beschouwd onvoorselbaar dat mensen het überhaupt nog feestelijk vinden een hoop mensen tegelijkertijd uit te nodigen. Immers, je bent voortdurend druk bezig het iedereen naar de zin te maken en hebt nauwelijks gelegenheid met wie dan ook een aangenaam gesprek te voeren. En dan heb ik het nog niet eens over de rommel die je na afloop moet opruimen.

De Engelsen hebben een heel mooi gezegde: "Two is company, three is a crowd." Ibevind me niet graag in een menigte.