dinsdag 4 augustus 2020

DAKLOOS

Stel je even voor dat het Centraal Planbureau of de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid met de mededeling komt dat binnenkort 1.324.590 Nederlanders (dat is 7,6% van de bevolking) geen werk zouden hebben en bijna dakloos zouden worden. Zouden we dat laten gebeuren? Ik kan me dat niet voorstellen, maar elders zou dat zomaar kunnen gebeuren.

In Trouw las ik: Sinds vorige week moeten 25 miljoen werkloos geworden Amerikanen het doen zonder de 600 dollar extra uitkering per week die het Congres tijdelijk beschikbaar stelde. De gewone werkloosheidsuitkering is vaak niet genoeg om de huur van het huis te betalen. En dat betekent in de Verenigde Staten dan al snel: een huisuitzetting.

25 miljoen Amerikanen is 7,6% van de bevolking. Daarom heb ik even uitgerekend hoeveel 7,6% van de Nederlandse bevolking is.

Vorige week liep de extra werkloosheidsuitkering af die de federale overheid beschikbaar stelde. Republikeinen en Democraten in het Congres en het Witte Huis onderhandelden de afgelopen twee weken koortsachtig over een nieuw steunpakket, maar kwamen er niet op tijd uit om een onderbreking in de uitkeringen te voorkomen. En dus kwamen veel Amerikanen zaterdag geld te kort om hun huur of hypotheek te betalen. (...) In de VS is de huurder niet zo goed beschermd als in Nederland. Je huurt steeds voor een jaar, daarna kan de verhuurder de huur verhogen of opzeggen.

Je moet bij dat alles wel bedenken dat de USA het rijkste land ter wereld is. Het bruto nationaal product (BNP) is bijna een kwart van de het BNP van de rest van de wereld bij elkaar.

Volgens de Republikeinen was de uitkering anders zo hoog dat werken niet aantrekkelijk meer zou zijn. Waar heb ik dat soort taal toch eerder gehoord? Ik herinner me nog uit onze eerste jaren in Den Haag dat verhalen de ronde deden volgens welke mensen in hun Mercedes bij de sociale  dienst voorreden om hun bijstandsuitkering te komen ophalen. Natuurlijk waren dat ook vaak zwarte mensen. De Neherkade waar de sociale dienst gevestigd was, werd daarom wel Negerkade genoemd.