zondag 14 juni 2020

EXECUTIE

Hoe lang is het nou geleden dat George Floyd door politiegeweld is overleden? Net een maand. En ondanks de vele protesten, niet alleen in de VS, maar ook in veel andere landen was het in de nacht van vrijdag op zaterdag weer zo ver. Een zwarte man in Atlanta ligt in zijn auto zijn roes uit te slapen. Witte agenten halen hem uit zijn auto en willen hem arresteren. In de beelden die in het NOS-journaal te zien waren, zie je hoe hij zich tegen zijn arrestatie verzet. Ondanks het feit dat hij getacerd wordt weet hij los te komen en probeert hij te vluchten. De beelden zijn opgenomen vanuit een politiewagen. Buiten beeld hoor je een aantal knallen. De man is doodgeschoten.

Opnieuw is sprake  van buitenproportioneel politiegeweld tegen een zwarte man. Waarom werd hij überhaupt gearresteerd? Hij had iets verstandigs gedaan. Hij was niet met teveel alcohol op de weg op gegaan, maar in zijn auto gaan slapen. Wellicht had hij zijn roes nog niet volledig uitgeslapen, maar het is hoe dan ook voorstelbaar dat hij zich verzet tegen agenten die hem stevig vastpakken. Zelfs al zou je kunnen volhouden dat hij zich schuldig maakte aan "verzet tegen arrestatie", dan nog is het optreden van de politiemannen onwettig. In de VS geldt de volgende regel: Resisting arrest occurs when a person interferes with a law enforcement officer's  attempt to perform a lawful arrest. Some states call the crime “obstruction.”  Afhankelijk van de mate van verzet is er sprake van een misdrijf of een overtreding. De straffen kunnen variëren van gevangenisstraf van een duur die van staat tot staat verschilt, een boete van minimaal $ 1.000, of een taakstraf. De zwarte man in Atlanta kreeg zonder tussenkomst van jury en rechter standrechtelijk de doodstraf. Wikipedia: In bijna alle rechtsstelsels zijn tegenwoordig standrechtelijke executies illegaal, aangezien ze in strijd zijn met het recht van de beschuldigde op een eerlijk proces. Bijna alle grondwetten of rechtsstelsels verbieden de uitvoering wanneer er niet toe besloten is door een bevoegde rechter.

Ook deze moord zal wel weer leiden tot demonstraties, maar hoe lang moet er nog wereldwijd gedemonstreerd blijven  worden?