woensdag 9 november 2011

Stokpaardje

"Voel je voeten plat op de grond." Eén zin uit de trailer voor het KRO-programma (in de maand van de Spritualiteit) 'Heb ik genoeg spiritualiteit?' van presentatrice Karin de Groot, waarover 'Trouw' schreef. Na de maandenlange opnames voor haar nieuwe programma 'Heb ik genoeg spiritualiteit?' heeft presentatrice Karin de Groot zich voor het eerst in haar leven ziek gemeld. "Ik ben helemaal ingestort." Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat de bedoeling is van al die spirituele bewegingen.

Maar ja, vind je het gek? Bij de hare krisjna's: Seks was alleen geoorloofd als je eerst het huis van boven tot onder had schoongemaakt, extra uitgebreid had gekookt en gebeden. Nou, ik kan je vertellen, daarna heb je echt geen zin meer. Bij de sjamanen: Om me het sjamanisme eigen te maken heb ik vier dagen en nachten in mijn eentje in het bos doorgebracht. Met hangmat, kompas, en water. En wat droge kleding, maar zonder eten. Je zwakt zo af, op een zeker moment heb ik me afgevraagd hoe gras eigenlijk zou smaken.

"Toen ik het bos uitkwam heb ik gehuild van opluchting. Ik zat een kwartier lopen af van de eerste mensen, en moest al mijn spullen daarheen sjouwen, kapot als ik was. Maar ik was weer bij mensen en eten."

Karin zegt zelf dat ze teveel dingen in te korte tijd had gedaan. Dat zal best. Maar ik vraag me af of ik zo nodig mijn voeten plat op de grond moet voelen en als ik dat al zou doen of ik daar een beter of spiritueler mens van wordt. Dan kun je het innemen van een flesje Yakult ook spiritueel noemen, want dan heb je weer eens naar je darmen geluisterd. Maar hoe ik ook mijn best deed, ik heb van mijn melkzuurbacteriën nog nooit een duidelijke boodschap gekregen. Voor gezond eten luister ik liever naar het Voorlichtingsbureau voor de voeding. Van Kooten en De Bie, als de Klisjeemannetjes, wisten het ook al: "Goed kauwen, zodat je eten gelijkmatig in je bloed komp. En verantwoord roken."

Sorry hoor, ik kon het weer even niet laten. Al die spirituele groepjes hebben, net als de kerken, zo hun eigen regeltjes die je moet volgen om het 'goed' te doen. Al zie ik niets in de regeltjes van de Oud-Gereformeerden, ik vind ze wel een stuk duidelijker dan die van de sjamanen. Die zullen in de koude winters van Siberië wel eens een paar dagen zonder eten in het bos gezeten hebben, maar zijn ze daar collectief nu veel spiritueler van geworden? En heb ik nou een hare krisjna nodig om te leren dat peace and love beter zijn dan war and hate?
x