donderdag 15 april 2010

Kosten

De bestuurderen van ons land, de gemeenten Rotterdam en Amsterdam en de KNVB zijn er eindelijk achter: de kosten van de bekerfinale Feyenoord-Ajax zouden onmaatschappelijk hoog oplopen. Die finale wordt nu over twee wedstrijden gespeeld, waarbij supporters van de bezoekende club niet worden toegelaten, zoals al twee seizoenen bij competitiewedstrijden het geval is.

In paniek worden altijd verkeerde of halve besluiten genomen. Mijn voorstel: één finale, zonder publiek, op een goed af te schermen voetbalveld. Je ziet dat links. Het ligt aan het Duinpad op de westpunt van Schiermonnikoog. Wie al een kaartje had gekocht krijgt zijn/haar geld terug. De NOS zendt, bij wijze van gebaar, de wedstrijd live uit. (Ter financiële compensatie wordt volgend seizoen één wedstrijd uit de voorronden van de Europa League niet live uitgezonden.) De clubs regelen hun eigen vervoer naar en (eventueel) verblijf op het eiland. Henk Kessler, directeur van de KNVB, die de prijs moet uitreiken, ziet maar hoe hij er komt. Is dat nou zo moeilijk te bedenken?
x

Zonde

Er zijn maar heel weinig culturen, als ze er al zijn, waarin seksueel contact van volwassenen met kinderen goedgekeurd wordt. Het is dus logisch dat de rooms-katholieke kerk zulk contact tussen geestelijken en kinderen veroordeelt, al heeft het wat lang geduurd voordat de opperste leiding van de kerk er serieus wat tegen ging doen.

In tegenstelling tot wat inmiddels grote groepen mensen tegenwoordig vinden, is de rooms-katholieke kerk van mening dat homofilie, althans het praktiseren daarvan, ook zondig is. Dat mag natuurlijk, al is het wat jammer dat ze een deel van de gelovigen daarmee niet erg gelukkig maakt.

Ook de kerk mag zich als hij aangevallen wordt, of zich aangevallen voelt, verdedigen. De leiding van de kerk bestaat niet uit de domste mensen die ze maar achter een altaar of pilaar kunnen vinden. Voordat zij hun mond open doen hebben zij, mag je aannemen, hun verstand gebruikt. Wat zij ter verdediging aanvoeren is dus weloverwogen. Een van de zgn 'prinsen der kerk', kardinaal Tarcisio Bertoni, heeft nu een in zijn ogen, vrees ik, geweldige vondst gedaan: seksueel misbruik van kinderen door geestelijken is geen gevolg van het celibaat; immers, het celibaat is 'goed'. Homoseksualiteit is 'fout', dus is dat de oorzaak van het seksueel misbruik. De ene fout leidt tot de andere, nietwaar? Die opvatting is niet alleen fout, ze is ronduit verwerpelijk, om niet gewoon smerig genoemd te worden. Zelfs het grootste stuk onbenul weet dat ook heteroseksuelen pedofiel kunnen zijn en je mag veronderstellen dat dit ook de kardinaal niet ontgaan is. Het lijkt op een welhaast doelbewuste poging homofilie en homofielen in diskrediet te brengen.

Tarcisio Bertoni is niet zomaar iemand. Hij is de tweede man van het Vaticaan. Benedictus XVI kan nu nog maar één ding doen dat de reputatie van het Vaticaan enigszins kan opvijzelen: Bertoni per direct uit zijn functie ontslaan, met de mededeling dat zijn opvattingen niet die van het Vaticaan zijn.