donderdag 9 november 2017

NETTER

In de peilingen staat de PVV van Geert Wilders momenteel op een verlies van vier zetels (van 20 zetels nu in de Tweede Kamer naar 16 zetels in de peilingen). Het Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet staat op een winst van negen (van twee naar elf). (De cijfers zijn een gemiddelde van de peilingen van Ipsos, TNS Nipo, I&Research, EenVandaag en Maurice de Hond.) De winst van het FvD kan niet uitsluitend verklaard worden door het verlies van de PVV, maar ik kan me zo voorstellen dat mensen die voorheen op de PVV stemden, overgestapt zijn naar het FvD, omdat Baudet een wat nettere indruk maakt dan Wilders.

Het grootste deel van de winst van het FvD zal toch komen van kiezers die voorheen op een andere partij dan de PVV stemden. Dat vind ik toch wel wat merkwaardig, want zo'n geweldige indruk heeft Baudet naar mijn idee tot nu toe niet gemaakt. Op het spreekgestoelte van de Tweede Kamer verschijnen in een quasi militaire outfit was vooral nogal ridicuul.

Er moet nu echt iets veranderen in Nederland. Vindt het FvD, want Een existentiële crisis bedreigt het voortbestaan van de Nederlandse samenleving. En ja, hoor daar komen de bedreigingen:
  • Massale immigratie:
  • Terreurdreiging;
  • De alsmaar toenemende macht van 'Brussel';
  • Teveel regeltjes;
  • Teveel belasting.
En zo zijn er nog wel een paar dingen. Het zijn de bedreigingen die al jaren lang aan elke borreltafel (en tegenwoordig bij Facebook) worden besproken. Ik zou het best boeiend vinden het FvD mee te laten doen aan een kabinet. Er zal echt niet veel veranderen.