zondag 15 september 2013

Winst

We krijgen voortdurend te horen dat de zorg voor ouderen nauwelijks meer te betalen is. Er moet dus steeds meer op bezuinigd worden. Maar wat lees ik nu in de Volkskrant?
'Winsten ouderenzorg naar recordhoogte'.

De winsten in de ouderenzorg zijn volgens de FNV-bond Abvakabo tot recordhoogte gestegen in 2012. Miljoenen euro's voor de zorg zijn door zorginstellingen op de bank geparkeerd, meldt de vakbond zaterdag.

Volgens de cijfers van Abvakabo werd de grootste nettowinst geboekt door het zorgconcern Espria: 27 miljoen in 2012. Espria beschikt inmiddels over een eigen vermogen van 155 miljoen.

Volgens mij hoeven zorginstellingen geen winst te maken. Zo lang ze quitte spelen is er niets aan de hand. Geld dat voor de zorg bestemd was is dus op bankrekeningen geparkeerd en het personeel van zorginstellingen wordt in de WW geparkeerd. Het totale eigen vermogen van verpleeghuis- en thuiszorg bedraagt volgens de cijfers van Abvakabo 3,7 miljard. Dat is ruim de helft van het bedrag dat Rutte c.s. ons wil laten bezuinigen. Het geld dat die zorginstellingen op de bank hebben gezet is niet hun eigen vermogen, maar ons geld, want zij worden betaald met onze premies. Als ze dat geld aan de zorg besteden, hoeft de premie minder te stijgen.
x