zaterdag 7 februari 2009

Feest

Michiel Zonnevylle is burgemeester van Leiderdorp. Met die functie haal je niet dagelijks de pers. Maar Michiel heeft nog een nevenfunctie: hij is voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen. Geloof het of niet maar die functie levert nog aardig wat hoofdbrekens op, als ik een artikel in Trouw goed begrijp.

Ook Oranjeverenigingen kijken vooruit. Ze weten ook dat het geen jaren meer duurt voor Beatrix de koninklijke lier in de wilgen rond Huis ten Bosch hangt, waar de toekomstige Willem IV hem dan uit kan halen. Dat is nog geen probleem, maar de grote vraag is: wat doen we met Koninginnedag? "We hebben nog geen afgeronde visie, maar één ding staat vast: de viering op 30 april moet blijven." Stel je even een vergadering van het Bondsbestuur voor. Hoofdpunt van de agenda: Ontwikkelen visie op Koninginnedag in het post-Beatrixtijdperk. Voor mij is het grootste probleem dat Koninginnedag in eens Koningsdag wordt. Dat denk ik tenminste. Maar dat klinkt niet, vind ik. En het hoeft ook niet! Want als we weer een koning krijgen, krijgen we er een koningin bijgeleverd en laten we realistisch zijn: Willem-Alexander is zo'n peer, maar in populariteit moet hij het toch afleggen tegen Máxima. Voor haar wil je wel koekhappen, ringsteken, zaklopen en oud-Hollandse liedjes zingen.

Maar goed: Michiel en de zijnen vinden dat er aan die 30 april niet getornd mag worden. "Al sinds 1948 wordt Koninginnedag op de verjaardag van koningin Juliana gevierd. Aan die traditie willen we niet tornen. Desnoods moeten scholen maar schuiven met hun vakanties." Wat een lulkoek. Ja sorry, hoor, maar mijn generatie heeft Koninginnedag nog op 31 augustus gevierd. Dat viel nog in de zomervakantie van de scholen. Beatrix liet het maar op 30 april (de verjaardag van mams) vieren, omdat haar eigen verjaardag, 31 januari, niet de meest geschikte dag is voor massaal koekhappen etc. Het probleem van Michiel is dat 30 april in de meivakantie valt. Dan gaan de mensen massaal op vakantie en zijn er niet genoeg vrijwilligers om het ringsteken in goede banen te leiden. Dat bezwaar neemt Michiel voor lief.

Is er nou niemand bij die Oranjeverenigingen zo slim als ik? Die mooie, innemende, sympathieke (t.z.t.) koningin Máxima is op 17 mei jarig. Dan is die meivakantie achter de rug. Moet ik nog meer zeggen?