dinsdag 26 januari 2010

Voorspellen

Wat kun je allemaal voorspellen als je verschillende landen vergelijkt op basis van o.a. het inkomen per hoofd van de bevolking, de bevolkingsomvang en de resultaten die een land behaalde bij wereldkampioenschappen?  Nou, bijvoorbeeld hoeveel medailles een land gaat halen bij de komende Olympische Winterspelen in Vancouver. De Groningse economen Gerard Kuper en Elmer Sterken voorspellen dat Nederland vier gouden medailles haalt en deden dat in het vakblad voor economen, Economisch Statistische Berichten. In Trouw worden niet de door deze economen verwachte zilveren en bronzen medailles gemeld. Op Nieuws.nl las ik dat dat er resp. vier en drie zullen worden.

Je mag er niet vanuit gaan dat Nederland hoge ogen gooit bij het schansspringen, de reuzenslalom en curling (als we daar al meedoen). We schijnen kansen/kansjes te maken bij het bobsleeën, snowboarden en shorttrack schaatsen, sporten waar ik weinig vanaf weet.

De meeste kansen hebben 'we' natuurlijk bij het langebaanschaatsen. Daar heb ik wel enige kijk op. Zonder te kijken naar het inkomen en de bevolkingsomvang durf ik daarover zelfs wel een voorspelling te doen. Op de 10000 m voor mannen halen we goud en zilver (Sven Kramer en Bob de Jong). Op de 5000 mannen zie ik hetzelfde gebeuren. Dan hebben we de door de economen op een ingewikkelde manier voorspelde gouden en zilveren medailles al binnen.  Nu is het bepaald niet uitgesloten dat we ook bij de ploegenachtervolging mannen goud halen, maar 'een' medaille is vrijwel zeker. Op de drie kortste afstanden hebben we in de totale Olympische geschiedenis maar vier keer goud gewonnen, maar op die korte afstanden is alles mogelijk: één misslag kan van een torenhoge favoriet een loser maken. Een voordeel voor de Nederlanders is ook dat er op een laaglandbaan geschaatst wordt, dus enig brons acht ik niet bij voorbaat uitgesloten.

Bij de vrouwen zie ik hooguit goud op de ploegenachtervolging, maar ik zou er zeker niet veel geld op zetten. Op de 5000 en 3000 m gaan het goud en zilver naar Tsjechië en Duitsland, brons is mogelijk voor Nederland. Ook op de korte afstanden zie ik weinig eremetaal voor de vrouwen liggen en zeker geen goud. Maar hier en daar is brons, wellicht zilver, niet uitgesloten. Hoe dan ook, ik ga er vanuit dat die economen met hun modellen op een te laag aantal medailles uitkomen. Alleen met het langebaanschaatsen krijgen we er al meer en voor je het weet gaat Nicolien Sauerbreij als een gek op haar snowboard naar beneden en verrassen onze bobsleeërs vriend en vijand met hun gloednieuwe hi-tech bobslee.

PS
Ben je al aan mijn nieuwe vervolgverhaal begonnen?
x