zaterdag 1 juli 2017

STRAATNAMEN

Guus Luijters schreef gisteren in Het PAROOL: Ik denk dat er geen straat in Amsterdam is die zo vaak van naam verandert als de Ceintuurbaan: Frederik Hendrikplantsoen, Frederik Hendrikstraat, Hugo de Grootplein, Frederik Hendrikstraat, Bilderdijkstraat, Eerste Constantijn Huygensstraat, Van Baerlestraat, Roelof Hartplein, Roelof Hartstraat, Ceintuurbaan, Sarphatipark, Ceintuurbaan, een mooi ­rijtje. De Ceintuurbaan heet overigens over één stuk Sarphatpark aan de ene kant en Ceintuurbaan aan de andere, bewoonde kant

Als geboren Amsterdammer dacht ik: 'Wat kletst die Guus nou? In ieder geval zolang ik leef is de Ceintuurbaan niet van naam veranderd.' Dat zelfde geldt voor de andere straten die hij noemt.

Na enig nadenken begreep ik wat hij bedoelde. Dat kun je zien op het kaartje hieronder.


Wat Guus bedoelt is een behoorlijk lange straat die voortdurend van naam verandert. De Ceintuurbaan (de blauwe lijn) is het laatste stukje ervan.

Guus beschrijft verder hoe hij met zijn geliefde wat eet en drinkt niet ver van de Ferdinand Bol. Wat vreemd vind ik dat hij eerst schrijft over de Ferdinand Bolstraat en daarna over de Ferdinand Bol. Echte Amsterdammers doen het laatste. Dat doen ze met vrijwel alle straatnamen in de Oude Pijp: Albert Cuyp, Gerard Dou, Jan Steen, Govert Flinck enzovoort.