dinsdag 3 september 2013

Zomers

Vanmiddag om 18.10 uur vertrekt een toestel van Croatia Airlines van Schiphol naar Pula in Kroatië. Als alles volgens plan verloopt (en waarom zou het niet volgens plan verlopen?), zit ik in dat toestel. Van Pula zal een shuttlebus me naar hotel Valalta in Rovinj brengen, waar ik een weekje zal verblijven. Dat reisje heb ik al in het voorjaar geboekt, toen we het allemaal nogal koud vonden. De gedachte daarbij was: 'Dan heb ik dit jaar in ieder geval een paar zonnige dagen.'

Naar het zich laat aanzien had ik voor zomers weer gewoon thuis kunnen blijven, maar in Rovinj zal het de komende week nog net iets zomerser en enkele graden warmer zijn. Bovendien ligt het hotel aan de kust van de Adriatische zee. Ik heb in het hotel half pension geboekt. Ik hoef dus een week lang geen boodschappen te doen, geen maaltijden te bereiden en niets schoon te houden. Ik hoef alleen maar naar het strand of zwembad te wandelen en daar een ligbed met parasol uit te kiezen. Ik neem aan dat ik vanaf de parasol slechts enkele stappen hoef te doen naar een gelegenheid waar ik een lunch kan gebruiken.

Ik heb gisteren voor het eerst na jaaaaren een boek gekocht dat in het Nederlands is geschreven en wel door P.H.A. Frissen: "De fatale staat", Over de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek. Ik hoor mensen denken: 'Is dat nou een vakantieboek?' Ja, ik denk dat het een misverstand is dat je tijdens een vakantie 'makkelijke' boeken moet lezen, zoals een thriller. Dit boek heb ik gekozen, omdat ik afgelopen zondag op tv midden in het VPRO-programma 'Boeken' viel, waarin met de schrijver gesproken werd. Wat hij zei sprak me aan, dus het leek me de moeite waard zijn boek aan te schaffen en te lezen. Ik heb een stukje gelezen en dat noodt tot meer. Een geschikt 'vakantieboek' wat mij betreft.
x