zaterdag 20 april 2013

Lopen

Valencia wordt in tweeën verdeeld door een langwerpig park, dat lager ligt dan de belendende delen van de stad. De oorzaak daarvan is dat dit park de bedding is van de rivier Turia, die na een overstroming in 1957 om de stad is heen geleid. De voormalige bedding is dus een park geworden. Een belangrijk deel van dat park wordt ingenomen door de 'Ciudad de las Artes y las Ciencias (De Stad van Kunsten en Wetenschap'). Hierin bevinden zich diverse gebouwen die voor het merendeel zijn ontworpen door Santiago Calatrava. (In de buurt van Hoofddorp vind je twee bruggen die door deze architect zijn ontworpen.) We hebben twee van die gebouwen bezocht: donderdag was dat het Museum van Wetenschap, dat eigenlijk geen museum is en meer lijkt op Nemo in Amsterdam, vooral leuk/interessant voor opgroeiende jongeren. Vrijdag bezochten we de Oceanogràfic. Dit is een zeer groot zoutwateraquarium, waarin niet alleen vissen, maar ook walvisachtigen en zeehonden te zien zijn.

Op dinsdag zijn we een groot deel van het park doorgefietst, als onderdeel van een fietstocht door de stad, onder leiding van een (Nederlandse) gids.  Tijdens die tocht zagen we dus bouwkundige resten uit de Middeleeuwen en de hypermoderne architectuur van Calatrava en allemaal de moeite meer dan waard.

Over 'moeite' gesproken: we hebben maar weinig door de stad gewandeld. Dat lag aan mij. Mijn problemen bij het lopen waren groter dan ik ze tot nu toe had ervaren. Al na pakweg een honderd meter kwam ik nauwelijks meer een stap vooruit zonder behoorlijk veel pijn in spieren die ik voordien niet voelde. Weliswaar gingen we steeds met een taxi (redelijk geprijsd) van het hotel de stad in, maar we moesten toch van een terras naar een restaurant lopen. In dat Museum van Wetenschap heb ik dan ook veel gezeten, terwijl Jan, Jan en Jan diverse dingen bekeken. In de Oceanogràfic heb ik wel net zo veel gelopen als zij, maar het viel vaak niet mee. Ik kan a.s. dinsdag de vaatchirurg vragen hoe dat nu zit, want die afspraak had ik al gemaakt

Gelukkig hebben veel op terrasjes gezeten, waar we ons het bier en/of de wijn en de tapas goed lieten smaken. Ik weet nu dat paella een Valenciaans 'uitvinding' is. We hebben twee keer een heerlijke paella gegeten. Het weer was al die dagen prima, dus we hebben al een paar zomerse dagen meegemaakt. Kortom, ondanks die problemen met de benen waren het een paar prima dagen.

PS
Roel, bedankt voor de voortreffelijke waarneming.
x

Terug

Als ik dit begin te schrijven is het net twee uur ('s nachts) op zaterdag 20 april geweest. Ik komt net terug van het vierdaagse tripje naar Valencia en drink nog even wat voor ik naar bed ga. We zouden sowieso pas laat op Schiphol arriveren, maar er kwam nog eens een vertraging van een drie kwartier bij.

Ik verwacht niet op mijn gebruikelijke tijd (ergens tussen zes en zeven) hier morgenochtend een blog te schrijven. Kom dus nog wat later terug dan zal ik mijn eerste beknopte verslag van opnieuw een geslaagde stedentrip geven.
x