dinsdag 15 november 2011

Woonplaats

Een pedoseksueel die zijn straf heeft uitgezeten, moet weer kunnen terugkeren in de maatschappij. Het is niet zo gek hem niet te laten terugkeren naar zijn oorspronkelijke woonomgeving, want dat zou allerlei negatieve emoties en reacties wakker maken. Maar wat moet je als pedoseksueel, wanneer vijf burgemeesters  weigeren je in 'hun' gemeente toe te laten? Dat overkomt Sytze van der V. Die heeft zich intussen aan het toezicht van de reclassering onttrokken en nu wil een Kamerlid van het CDA dat zijn gezicht herkenbaar op de tv vertoond wordt.

We hebben in Nederland de goede gewoonte namen en gezichten van verdachten en veroordeelden niet bekend te maken, al was het alleen maar omdat zij vaak ook kinderen en andere familieleden hebben, die slachtoffer kunnen worden van de wraakgevoelens van 'nette' burgers. Dat kan ook gebeuren met personen die toevallig enige gelijkenis vertonen met de verdachte/veroordeelde. En als er één soort misdadigers heftige emoties en reacties wakker maakt, dan zijn het wel pedoseksuelen. Zelfs onder andere misdadigers, in gevangenissen, staan ze helemaal onderaan in de pikorde. 'Pedojagers' en een website als 'Geen stijl' zullen er alles aan doen, om naam en verblijfplaats van deze mensen bekend te maken.

Intussen komen er jaarlijks meer dan 100.000 gevallen van kindermishandeling voor. Er moeten, lijkt mij, heel wat mishandelende ouders zijn die geen pedoseksueel die zijn straf heeft uitgezeten in hun buurt willen laten wonen, want stel je voor dat hij aan 'mijn' kind komt. Gaan we al die ouders ergens met naam en gezicht vermelden? Gaan we daar een speciale website voor inrichten? Nee, daar sturen we een kudde hulpverleners op af.

Gistermiddag keek ik naar een discussie onder leiding van Jacobine Geel in 'Schepper & Co' tussen dat CDA-Kamerlid en een psychiater met ruime ervaring in Tbs-klinieken en iemand van de reclassering. De laatste twee wezen op het gevaar juist van het in isolement dringen van pedoseksuelen.

Ik ben er helemaal voor dat pedoseksuelen, net als andere ex-veroordeelden, door de bevoegde instanties nog geruime tijd 'gevolgd' worden, maar ze hebben wel het recht om ergens te wonen en beschermd te worden tegen mensen die wel eens even zullen laten merken hoe ze over hun denken, door een ruit in te gooien of de auto te bekrassen.
x