dinsdag 9 november 2010

Museum

Ik ben geen fanatiek museumbezoeker. De laatste twintig jaar kom ik, denk ik, op een gemiddelde van hooguit twee musea per jaar en meestal zijn dat musea in buitenlandse steden die ik met een drietal vrienden bezoek. Dit jaar heb ik er overigens al drie bezocht: het Uffizi in Florence, het Verzetsmuseum in Amsterdam en het Museum Boerhave in Leiden. De bezoeken aan de laatste twee werden overigens niet zo zeer ingegeven door de wens mijn kennis te verruimen of het uitgestalde te bewonderen, maar door de wens iets leuks te doen samen met vriendin Zuster Klivia en haar dochter. (Afgelopen zondag heb ik met haar en haar Vlam in het Concertgebouw kunnen genieten van de Carmina Burana, waaraan ook mijn zusjes kun vocale aandeel bijdroegen.)

Nu vermoed ik dat er heel wat mensen zijn die nog minder aan museumbezoek doen dan ik en wie ben ik dat ik ze dat kwalijk zou nemen? Net als ik zijn ze ongetwijfeld best wel geïnteresseerd in kunst of de geschiedenis van wat dan ook. Maar ja, om de een of andere reden komt het er (vrijwel) nooit van om die laatste stap te doen. Wat ik dan weer niet begrijp is dat de 'Museumnacht' in Amsterdam, afgelopen zaterdagavond en vroege zondagochtend, totaal uitverkocht was: 26.000 mensen  hadden een kaartje - á 17,50 euro, dat is meer dan de toegangsprijzen voor bijvoorbeeld Rijksmuseum en Van Gogh Museum - aangeschaft. Van zo'n aantal op één dag kunnen de gezamenlijke Amsterdamse musea waarschijnlijk alleen maar dromen.

Waar kwamen al die bezoekers nou op af? In de Volkskrant las ik: Met name het sprinkhanen eten in De Hortus en het optreden van de band Zwart Licht in Smart Project Space waren erg populair. Het eten van sprinkhanen is ongetwijfeld een bijzondere ervaring en 'Zwart Licht' zal voor de liefhebbers vast wel aardige muziek maken, maar ik aarzel toch dat typisch museale activiteiten te noemen. Bij het Bijbels Museum kon je (in een plastic bal) over het water (van de Herengracht) lopen.

De musea kunnen een les trekken: mensen komen wel, als je maar net iets meer doet dan je normale collectie laten zien. Ik heb wel enkele suggesties. Voor het Rijksmuseum bijvoorbeeld zie ik 'Een nacht wachten': je mag voor één euro naar binnen, mits je een hele nacht in een geheel lege zaal doorbrengt vóór je de andere zalen mag zien. 'Bekijk het door andermans bril' in het Nationaal Brilmuseum. 'Laat je een oor aannaaien' in het Van Gogh Museum. 'Geef je pijp aan Maarten' ('t Hart bijvoorbeeld) in het Pijpenmusem & Smokiana. Last but not least: 'Beklim de Venusheuvel' in het Sexmuseum Venustempel.
x