woensdag 1 oktober 2014

Lobby

De Volkskrant portretteert Wanda de Kanter en Pauline Dekker, twee longartsen die een hardnekkige strijd leveren tegen de overheid die naar hun oordeel te weinig doet tegen het roken en de tabakslobby die teveel doet aan het bevorderen van roken. Deze maand hebben ze de staat aangeklaagd om een einde te maken aan de invloed van de tabakslobby op het antirookbeleid van de overheid. De tabaksindustrie overlegt volgens hen zelfs met het kabinet hoe ze zelf moet worden bestreden. Dat is in strijd met het antirookverdrag van wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat ook door Nederland werd ondertekend.

Beide vrouwen hebben zelf ook behoorlijk, tot een pakje per dag, gerookt. Wellicht daarom zitten ze niet de roker zelf op de huid: Eenmaal verslaafd gemaakt, beschikt die nauwelijks nog over een vrije wil. Hier haak ik af. Ik wil best geloven dat de tabaksindustrie, al is de nicotine al verslavend genoeg, flink zijn best doet met het toevoegen van allerlei stofjes aan de tabak om het roken nog aantrekkelijker te maken. Maar je maakt mij niet wijs dat er nog steeds rokers zijn die niet weten dat roken zeer slecht voor hun gezondheid is. En die beschikken ook nog steeds over een vrije wil.

Over twee weken is het precies twee jaar geleden dat ik gestopt ben met roken. En ik was echt, ruim vijftig jaar, verslaafd. Ik wist dat het slecht was en ging welbewust door en ik was een forse roker. Ik viel echt wel in de categorie van meer dan een pakje per dag. En ik ben weloverwogen en geheel uit vrije wil gestopt.