woensdag 1 juli 2015

TOLERANT

Er woedt in Amsterdam al enige tijd een discussie over plannen - die inmiddels afgeblazen zijn, geloof ik - om een stedenband aan te gaan met Tel Aviv. Ik heb überhaupt niet zo'n helder idee van wat een stedenband precies inhoudt, dus ik heb die discussie niet gevolgd.

Sinds het internet een belangrijke rol is gaan spelen in de sociale verhoudingen en de communicatie, is het ook min of meer gebruikelijk geworden om standpunten, of wat daarvoor doorgaat, kracht bij te zetten met dreigementen aan het adres van diegenen die een onwelgevallig standpunt innemen. In Het PAROOL las ik dat de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Amsterdamse gemeenteraad dat ondervonden heeft. Hij ontving de afgelopen dagen vele haatmails en bedreigingen nadat hij zich had uitgesproken tegen de stedenband met Tel Aviv. Meerdere malen werd hij door voorstanders uitgemaakt voor Jodenhater of antisemiet, laat hij weten.

Als wij zo'n tolerant, ruimkendend volkje zijn, met respect voor de vrije meningsuitingm, wie schrijft dan al die haatmails? Wie verstuurt al die bedreigingen? Zijn dat pro-semieten?

O ja: 'Ik ben gewoon tegen stedenbanden in elke vorm,' zegt Van Lammeren. 'Als de burgemeester een stedenband had voorgesteld met Stockholm of Teheran, was ik daar ook tegen geweest.' Pro-Zweden en pro-Iraniërs verenigt u! Stuur een haatmail of bedreiging naar deze Zweden- en Iraniërhater.