donderdag 21 juni 2012

Banken

EénVandaag had het gisteren weer eens over Vestia, die woningbouwcorporatie die voor zo'n twee miljard Euro het schip in ging omdat de topman, zo'n type dat je een heel hoog salaris moet betalen, omdat hij anders elders, misschien zelfs wel in het buitenland, gaat werken, er een financieel potje van had gemaakt. Vestia moet nu veel geld aan de banken terugbetalen. Hoe Vestia aan dat geld komt vertelde een wethouder uit Zoetermeer: ze gaan sociale-huurwoningen verkopen.

Socialen-huurwoningen zijn bedoeld voor mensen die niet zo'n geweldig hoog inkomen hebben. Die kun je niet verantwoordelijk houden voor de crisis waar we al een tijdje in zitten, maar ze worden er wel de dupe van: de wachttijden voor zo'n woning, die toch al een ruim aantal jaren duurt, wordt  nog wat langer. Andere woningbouwcorporaties moeten ook hun bijdrage leveren aan de oplossing van de problemen bij Vestia. Waar halen die dat geld vandaan? Die zouden de huren kunnen verhogen van al die mensen die ook part noch deel hebben aan de tekorten van Vestia.

Er was één lichtpuntje in de uitzending van   EénVandaag: ze gaan nu ook nog onderzoeken welke rol de banken hebben gespeeld in die Vestia-affaire. Die hadden immers al die leuke constructies bedacht, waar die deskundige topman van Vestia intrapte. Het wordt hoog tijd dat alle banken eens goed onder de loep worden genomen. In Sterreclames roepen ze in koor dat zij er voor ons zijn, maar wie geld wil lenen om een bedrijf te starten of uit te breiden, kan nauwelijks aan dat geld komen. Intussen had ING nog wel ergens een slordige zeshonderd miljoen euro liggen om een strafvervolging in Amerika af te kopen.
x