woensdag 19 augustus 2020

WAARSCHUWING

Halsema scherpt het toezicht op horeca en zalencentra aan. Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden. Dat las ik in Het Parool.

We zitten al zo'n vijf maanden met dat coronavirus. Je zou mogen verwachten dat inmiddels ook horecaondernemers en zalenverhuurders erachter zijn gekomen, dat een groep mensen die dicht in elkaars nabijheid zijn het risico op besmetting aanzienlijk vergroot. Dat geldt des te meer als mensen, na het innemen van alcohol, de neiging om elkaar in de armen te vallen niet langer kunnen weerstaan.

Ik wil maar zeggen: waarom moet er zo nodig gewaarschuwd worden? Over de regels kan geen misverstand meer bestaan, dus als die regels overtreden worden volgt er direct straf. Als iemand op de snelweg geflitst wordt krijgt zhij ook niet eerst een waarschuwing in de bus en pas bij een volgende keer een boete. Gisteren of eergisteren las ik in Het Parool dat in nachtclubs in de binnenstad, bijvoorbeeld Disco Dolly; de coronaregels bewust worden genegeerd.

De persconferentie van Mark Rutte gisteravond bestond grotendeels uit het intrappen van  deuren die al enkele maanden wijd open staan. Hij gaf adviezen. Femke Halsema schrijft in en brief  van de Veiligheidsregio  Amsterdam-Amstelland dat toeristen kunnen worden ontmoedigd om naar Amsterdam te reizen als het aantal besmettingen toeneemt: mensen van buiten de regio wordt dan verzocht alleen naar de stad te komen voor ‘noodzakelijke bezoeken’. “We doen die oproep nu niet, we houden die mogelijkheid achter de hand", zei Halsema later op de avond in het tv-programma Nieuwsuur. Dat zou namelijk ‘desastreus’ zijn voor de hotelbranche, aldus de burgemeester.

Hoeveel besmettingen (of zieken en doden) moeten er nog bijkomen voor we die desastreuze gevolgen voor de hotelbranche toch maar accepteren? Hotels kunnen we niet failliet laten gaan. Er zijn er maar ruim 400, maar op Amsterdammers hoeven we niet zo zuinig te zijn, daar zijn er meer dan 800.000 van.