dinsdag 29 januari 2013

Aandacht

Ik weet niet hoe laat ze er gisteren over begonnen op radio en tv. Ik zette om tegen half zeven de tv aan om naar EenVandaag te kijken, maar toen bleek het journaal nog aan de gang te zijn over de (toen nog: waarschijnlijke) mededeling die Onze Hare Majesteit om zeven uur zou doen over haar aftreden. De NOS had natuurlijk al lang een scenario klaar liggen voor deze gebeurtenis. Maar ik had niet durven vermoeden dat ze er tot elf uur mee zouden gaan. Ik zag dat Pauw & Witteman er ook nog aandacht aan zouden kunnen besteden. Dat heb ik niet afgewacht (ik vond het om kwart voor negen wel welletjes), maar ik vroeg me wel af, wat die nog aan alle informatie van de NOS zouden kunnen toevoegen.

Ik vraag me ook wel eens af hoe ze nou precies denken bij de redactie van de NOS. Kijk, dat je die beroemde bandeonspeler (die Máxima een traantje wist te ontlokken) ook even commentaar wil laten geven, kan ik me ergens nog voorstellen. Maar waarom halen ze die man daarvoor naar de Dam in Amsterdam? Omdat ze daar toch al met al hun apparatuur stonden, zodat ze konden laten zien waar op de (voorlopig) laatste Koninginnedag het afstand doen van de troon en de inhuldiging van het nieuwe staatshoofd zullen plaatsvonden.

Voor mij is het nieuwtje er wel vanaf. Ik herinner me nog dat ik in 1948 met mijn vader en mijn oudste broer en zus bij het Weteringcircuit de Gouden Koets voorbij zag komen waarin de nieuwe koningin voorbij kwam. Ik weet nog goed dat ik mij in 1980 ("Geen woning, geen kroning.") kwaad maakte op relschoppers. Niet omdat ik dat vervelend vond voor onze nieuwe koningin, maar omdat ik er niet van houd dat in 'mijn' Amsterdam de straten worden opgebroken en andere vernielingen worden aangericht.

Beatrix vond het ook wel een goed moment voor de troonswisseling omdat tweehonderd jaar geleden ons land een koninkrijk werd. Ik vind het een misser van de politiek dat ze die gelegenheid niet aangrijpen om te zeggen: Genoeg is genoeg. Laat ons een bezem halen door die vermolmde koninklijke stallen. Veel beschaafde, democratische landen zijn van monarchie republiek geworden, maar wij moesten tweehonderd jaar geleden zo nodig precies het tegenovergestelde doen. Met als resultaat dat een negenjarig meisje uit Wassenaar nu al klaargestoomd wordt voor een baan die ze over een jaar of veertig krijgt. Hoe gaan ze trouwens dat kind en haar zusjes uitleggen waarom die Argentijnse opa en oma niet bij het grote feest op 30 april zullen zijn?

In het NOS-journaal van hedenochtend wordt alles nog eens dunnetjes overgedaan. En 'Vandaag de Dag' van WNL kon het uiteraard ook niet laten een steentje bij te dragen en zo zal het nog wel een tijdje doorgaan.
x