dinsdag 25 april 2017

ALLEEN

Afgelopen zondag was al weer de laatste aflevering van Boer Zoekt Vrouw van dit seizoen te zien en net als alle afleveringen van dit seizoen en alle vorige seizoenen heb ik ook deze niet gezien. Maar vier miljoen Nederlanders hebben wel gekeken, hebben er over nagepraat en zullen er waarschijnlijk nog veel over napraten. Zelfs "Misschien wel de beste krante krant van Nederland" wijdt binnen enkele dagen een paar flinke artikele aan deze kijkcijferhit.

Maaike Bos zat wekelijks aan de buis geplakt. (...) Onderhuids draagt het programma een ouderwetse en geromantiseerde ideologie over de liefde uit: ‘zonder partner (op je erf) ben je niet compleet’. Eva-Anne Le Coultre schrijft dat er genoeg voorbeelden zijn van mensen die liever blijven hangen in ongelukkige of zelfs destructieve relaties dan simpelweg verkiezen alleen te zijn. (...) Op deze universele angst voor alleen-zijn drijft al jaren de zeer succesvolle opzet van ‘Boer zoekt Vrouw’ (vier miljoen kijkers op zondagavond): het idee dat eenzame, hardwerkende boeren door Yvon Jaspers gered moeten worden door het leveren van een clubje potentiële geliefden.

Le Coultre leeft in een woongroep. Dat ik niet mijn hele leven in die woongroep blijf wonen is vanzelfsprekend, dat hoef ik ook aan niemand te beloven. Maar dat doe je wel als je gaat trouwen.Toe Boukje en ik trouwden hebben we bij de ambtenaar van de burgerlijk stand formeel zo'n belofte gedaan. Dat is nu eenmaal zo geregeld. Maar al ver daarvoor hadden we onder elkaar afgesproken dat we nooit zouden afspreken dat we altijd bij elkaaar zouden blijven. We zouden wel ons best doen ons samenleven steeds zo plezierig mogelijk te maken. Dat is ons bijna dertig jaar, totdat de dood ons scheidde, aardig gelukt.

Intussen leef ik al weer ruim twintig jaar zonder Boukje. Ben ik niet compleet? Wat een onzin. Natuurlijk mis ik haar nog altijd, maar ik heb er nooit enige moeite voor gedaan een nieuwe relatie op te bouwen. Ik red het wel in m'n eentje en ik las ooit een mooie uitspraak: "Death ends a life, not a relationship."