zaterdag 12 februari 2011

Leugenaar

Bij 'Pauw & Witteman' zei Adrianus Johannes Simonis, voormalig aartsbisschop van Utrecht en daarmee de hoogste vertegenwoordiger van Rome in Nederland, nog altijd kardinaal, prins der kerk: "Wir haben es nicht gewusst." Hanneke Brunt, moeder van een misbruikte misdienaar van twaalf jaar: "Simonis zei tegen mij: 'Dit bestaat niet in de Rooms-Katholieke Kerk. Daar doen wij niet aan'." Dat las ik in NRC Handelsblad.

In 1991 kreeg Simonis van Philippe Bär, zijn collega van het bisdom Rotterdam, een priester aangeboden die in Zoetermeer kinderen seksueel misbruikt had. Dat wist Simonis dus. In ieder geval vanaf dat moment wist hij dat er in zijn kerk wel degelijk aan gedaan werd. Hij zag er nochtans geen been in dezelfde priester aan te stellen in Amersfoort, zonder verder de bij deze parochie betrokkenen in te lichten. De priester ging opnieuw in de fout.

Niemand is volmaakt, zelfs een aartsbisschop niet. Maar Adrianus Johannes Simonis, de herder die een voorbeeld moet zijn voor zijn kudde, blijkt een ordinaire leugenaar te zijn. Hij beweert nu dat hij er destijds vanuit gegaan was dat die priester therapie had ontvangen. Therapie voor iets waarvan Simonis niets had gewusst? Voor iets dat in zijn kerk niet bestond?

Klik hier voor een pdf.bestand van een e-mail waarin (de woordvoerder van) Simonis antwoordt op door NRC Handelsblad gestelde vragen.
x